Ziua 23 Sănătos în dragoste sau bolnav?

Din ciclul REPERELE IUBIRII

Spune că cei bătrâni trebuie să fie treji, vrednici de cinste, cumpătați, sănătoși în credință, în dragoste, în răbdare. Tit 2:2

Dragostea sănătoasă este doar între persoanele sănătoase mental și spiritual. Oricât de curat ar fi cineva, dacă ajunge pe mâna cui nu trebuie, se va îmbolnăvi curând, pentru că malformațiile emoționale sunt contagioase.

De ce zice Biblia că cei bătrâni trebuie să fie sănătoși în dragoste? Păi da, nenea moșu’, asta înseamnă că dacă ești în vârstă, să ai lângă tine o băbuță, nu o nepoată pe post de „soție”. Asta e maladie, e un om bolnav în dragoste! Și avem în România, chiar la nivel înalt, astfel de specimene.

De asemenea, o domnișoară de 21 de ani nu poate să îi prezinte părinților ei „iubitul” veteran din al II-lea Război Mondial, camarad cu bunicul său. Nu se cade ca partenerul tău să fie mai vârstnic decât tatăl tău, aici e maladie, vorbim de o fată bolnavă după faimă, bani, imagine, celebritate, dar și despre un caz bolnav în dragoste. Imaginează-ți că îl trimiți la ședința copilului tău, care, da, e cu părinții, ce ar căuta un străbunic printre ei?

Sănătos în dragoste înseamnă un el și o ea tineri, care se unesc prin legătura desăvârșirii, prin taina cununiei, care se bucură împreună unul de celălalt, care îmbătrânesc împreună, fac copii, cresc împreună cu copii lor, asta înseamnă ciclul normal al lucrurilor. Asta e iubire în starea ei pură. Iar la fiecare etapă a vieții, iubirea are farmecul și tainele ei. Că părinte, unchi, bunic, iubirea sănătoasă este plină de mistere și farmec.

Bolnav în dragoste este și o formă generică a oricărei deformații a iubirii, confundând-o cu consumul de plăcere. Din motive de eleganță față de mine în primul rând, nu voi pomeni despre toate cuvintele odioase care au ca terminație „-filie”, acesta fiind un derivat al termenului iubire de: copii, cadavre, animale, păpuși, copaci, pietre, morminte și mai știu eu ce. Aici vorbim de subiecți bolnavi, după spusele Scripturii. Am abordat pe larg subiectul în cartea: CRUCIADELE DINTRE SFINȚI ȘI DEMONI.

Dragostea sănătoasă are ritmul și caracteristicile ei. Dragostea este Dumnezeu, iar relația de iubire dintre mine și soția mea, trebuie să îl includă obligatoriu pe Dumnezeu, El este esența iubirii, în jurul iubirii Sale, o ducem și noi bine, fără El am fi doi străini nefericiți.

Dragostea sănătoasă implică și o igienă a minții, o înțelegere corectă a iubirii în funcție de context. Te iubesc, spun și copilului și soției, și oamenilor. Grecii au termeni separați pentru fiecare:

eros = relația de iubire dintre soț și soție, care implică senzaționalul, unirea sexuală, contopire emoțională;

fileos = relația de iubire dintre părinte și fiu/fiică;

adelfos = dragostea frățească, iubirea de oameni;

agape = dragostea hristologică, aceea care merge până la sacrificiu.

Având această igienă mentală, îmi va fi mult mai ușor să mă raportez la semeni și ei să mă recepționeze corect. Ex: când eu spun: Te iubesc fiica mea, asta nu implica nimic senzațional, erotic, așa cum ar fi în cazul soției mele. Ea, fiica mea va simți cel mai înalt grad de fileos, de dragoste paternă și atât. Într-o zi se va mărita, va pleca din casa noastră. Dacă spun surorilor și fraților din biserică: iubesc! Ei nu vor repeta niciodată vreo nuanță de eros, iar mintea lor nu migrează spre gânduri deșarte. În biserică ne raportăm cu adelfosul frățesc. Același lucru și clasei căreia îi sunt diriginte și am o simpatie aparte față de ei, și le spun periodic vă iubesc! Da, îi iubesc cu adelfos, în îndrăgesc mai bine zis.

Să vă iubiți cu sfințenie și cuget curat. Să facem ordine în mintea și inima noastră în ceea ce implică iubirea, și viața ne va rezerva lucruri mărețe, iar veșnicia ne va răsplăti. Iar dacă știți „suferinzi” oameni bolnavi în dragoste ajutați-i sa se vindece, tot prin iubire (adelfos), pentru că ura și ostilitatea, se știe că nu vor produce schimbări înspre bine! Așa ne învață Hristos: iubiți!