Manierele folosirii telefonului

Dacă pe vremea copilăriei mele exista un singur telefon în sat, alții mergeau la posta să vorbească dând la manivelă, astăzi lucrurile s-au schimbat radical, iar telefonul a devenit piesa indispensabilă. Telefonul este un mini computer cu mail, conturi de socializare, afaceri, aplicații care știu să facă aproape orice, însă umblând puțin pe pământul acesta am văzut cate ceva și găsesc necesar să împărtășesc câteva sugestii, recomandări, care nu sunt absolute, sunt cel puțin perfectibile, dar demne de lecturat.

1. Telefonul nu are voie să sune în public. Lucram în Marea Britanie cu oameni care au telefon de multă vreme, zice că ar fi stipulat în normele noi ale manierelor că e de prost gust să sune telefonul pe melodie în public. Are logică. Cum ar fi să sune 30 de telefoane o dată într-un autobuz de 50 de persoane? Deci telefonul meu de ani de zile este pe modul vibrație.

2. Nu se strigă la telefon. Am văzut oameni care nu știu că telefonul are microfon foarte finuț, chiar în șoaptă dacă vorbești vei fi auzit de interlocutor. Nu trebuie să audă nici măcar a treia persoană de lângă mine convorbirea. Unii ridică cotul în sus la nivelul urechii și când încep să strige, te termină psihic. E specific celor cu putină educație.

3. Nu se folosește opțiunea speaker în public. Convorbirile sunt private. Nici tu nu ai fi comod să afli că interlocutorul te vulnerabilizează celor prezenți cu el. Deci aceasta opțiune este pentru tine, când ești singur și chiar e recomandată, să fie telefonul cât mai departe de cap.

4. Nu ești agent de securitate. Telefonul nu este menit să înregistrezi cu el pe un prieten, profesor sau altă persoană, pentru a o face de minune mai târziu. Cine face asta este lipsit de caracter. Persoana respectivă are încredere în tine să discute unele aspecte, iar dacă tu îl divulgi, izolează-te în munți să nu mai dai ochii cu el, ar trebui să îți crape obrazul de rușine.

5. Nu te uita pe telefon în timp ce altcineva vorbește cu tine. Ai vreme pentru aplicații și poze după, câtă vreme ești la masă, e bine să acorzi respect și atenție maximă. Dacă și serviți câte ceva nu este deloc recomandat să tastezi. Nu de puține ori am trăit această lipsă de respect din partea șefilor și nu te simți bine.

6. Telefonul nu are ce căuta în dormitor. Locul de dormit este locul de repaos fizic, psihic, emoțional și spiritual. Telefonul este și un factor generator de stres, iar înainte de culcare ai nevoie de o liniștire a minții, drept urmare nu se recomandă deloc prezenta telefonul în dormitor. Cu atât mai grav este să adormi cu el pe piept sau la cap. Trebuie alocat acest timp partenerului de viață, dialog, discuție, tandrețe, etc.

7. Nu îl folosi pentru validare socială. Este specific oamenilor slabi și mediocri să folosească bunuri: mașină, poșetă, telefon, smartwatch, ceas, etc. pentru a impresiona pe alții. Nu am nevoie de accesorii, girez cu ceea ce sunt o relație, nu apelez la artificii care ar putea oferi nădejdi false.

8. Aproape interzis copiilor. De ce aproape? Nu putem fi absurzi, oricum copiii se joacă pe telefon, dar trebuie monitorizați cu strictețe timpul și conținutul materialelor folosite de cei mici. Ei nu au discernământ, nu au capacitatea de a face deosebirea între conținuturi, adulții sunt responsabili de supravegherea lor.

9. Timpul alocat telefonului. Dacă timpul petrecut pe telefon este mai mare decât cel petrecut cu familia, copiii, soț/soție, înseamnă că ești operator collcenter, altfel aveți probleme în plus. Trebuie o chivernisire serioasa a timpului că nu: „fugit ireparabile tempus”, asta spuneau latinii și le dăm dreptate astăzi că da, trecerea timpului este ireversibilă.

10. Interzis la volan. Asta este lege deja, încălcarea ei e contravenție și poți rămâne fără permis sau și mai rău, eu era să rămân fără viață. Deconectarea de la planul traficului și conectarea virtuală, te poate afecta iremediabil. Eventual pe GPS, pe boxele mașinii, dar nimic mai mult.

11. Folosirea camerei. Este ridicol să vezi demnitari, oameni cu vază, profesori, jurnaliști care nu știu folosi camera. Regimul online a câștigat mare teren în viața noastră, trebuie să știi să folosești camera telefonului. Oricât de greu ți s-ar părea privește fix în cameră! Nu te uita la tine, la mustață ta, știu că ispita e mare să faci asta, dar pierzi contactul vizual cu cel care te ascultă. Privind în cameră, privești în ochii lui, chiar dacă virtual, îi este mult mai ușor să te urmărească. Nu e obligatoriu să te instalezi în bibliotecă! Cum fac cei mai mulți, crezând că vor fi considerați erudiți, stai calm, cărțile trebuie să le ai în cap nu la ceafă!

12. Parolarea telefonului. Aici rămâne la latitudinea fiecăruia. Dacă avea parolă rămânea fără iPhone-ul XI o doamnă pe litoral. I-am găsit telefonul la 10 cm de valuri, am căutat ultimul apel și am dat de proprietar. Dacă avea parolă rămânea fără el. Chestia cu aplicațiile bancare nu este un argument pentru că fiecare aplicație are parola ei.

13. Telefonul nu suplinește cartea NICIODATĂ! „Am Biblia pe telefon” spun muti semeni, iar eu îi întreb cinstit: și când ai citit ultima data în ea? Prieteni, să nu ne amăgim! Așa este cu orice. Accesul nelimitat la motoarele de căutare nu garantează știință. Informația stocata pe Wikipedia nu e inteligență, de aceea trebuie să memorăm, să citim, să exersam, să ne dezvoltăm creierul prin antrenamentul cititului.

14. Cât mai puțin utilizat noaptea. O dată cu lăsarea serii creierul uman intră într-o stare de somnolență, el știe că urmează somnul. Navigarea pe telefon, care e și mic, lumina destul de tare(asta se poate și ajusta, sigur), dar creierul e dat peste cap. Nu mai știe ce e zi sau noapte. Atunci se aglomerează, și generează, oboseală, frustrări, anxietate, depresie, nervi, etc. De aceea este recomandat cât mai puțin pe timp de noapte.

15. Să nu fie foarte scump. Poate îți permiți cele mai scumpe, nu e nimic păcătos, dar poate ai putea ajuta un semen cu diferența. Cert este că telefoanele sunt construite comercial. Nu durează mai mult de doi ani. Vorbim de soft, carcasă, baterie, tastatură, ele nu se mai fac din plastic, ci din sticla, să se spargă ușor, să fie stimulat consumul. Atunci, dacă tot trebuie schimbat, atunci de ce să înmormântez multi bani în el. Știu cazuri care s-au împrumutat din bănci numai să aibă telefon de top. Atenție sporită la competițiile acestea specifice celor neevoluați intelectual.

16. Folosiți opțiunea SMS. Telefonul are o încărcătură de stres în jurul lui. Să suni pe un om doar să ceri un număr de telefon este de asemenea lipsă de orientare. Trimite un SMS, cere numărul prin mesaj și eviți și nivelul de radiații și cel de stres.

17. Doar între orele 10:00-22:00. Fiecare are programul lui. Nu este de bun gust să sune telefonul mai repede de ora zece dimineața. Poate doarme un copil, poate există alt program, dimineața trebuie evitat orice telefon inutil. De asemenea seara. Ora zece este limita de discreție recomandată de bunele maniere, depășirea acestei ore înseamnă lipsa de inițiere. Majoritatea se pregătesc de odihnă, nu mai au dispoziție pentru telefon.

Toate acestea sunt niște recomandări generale, care pot fi prelucrate, amendate, criticate, apreciate, modificate, ignorate, dar reflectarea atentă asupra lor și aplicarea te pot ajuta să fii considerat un om educat, manierat chiar un model pentru alții. Prin simpla folosire inteligentă a telefonului.

2 gânduri despre „Manierele folosirii telefonului

Comentariile sunt închise.