Atunci, El le-a zis: „Daţi dar Cezarului ce este al Cezarului, și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!” Matei 22:21
Pentru a cheltui banii, trebuie mai întâi să-i ai. Pentru a cheltui corect banii, trebuie să-i câștigi corect. De aici pleacă gestionarea greșită. Dacă nu muncești cinstit, îi vei risipi, iar dacă îi primești pur și simplu fără să muncești pentru ei, nu le cunoști valoarea. Dacă sunt sănătos, sunt dator să muncesc. Personal, lucrez de plăcere. Dacă nu lucrezi de plăcere, măcar de datorie. Dacă nu e nici una nici alta, atunci vorbim de paraziți, a căror soartă o cunoaștem.
Propun un scurt ghid de gestiune personală și familială: sau așa cum l-am mai numit Decalogul gestiunii personale. Poți fi mai fericit, mai mulțumit și plin de viață.
1. Caută să muncești pentru bani. Nu iubi banii! Mai multe probleme sociale crează iubirea de bani și banii mulți decât lipsa lor. Nu banii în sine ne motivează să muncim, ci nevoile care nu pot fi rezolvate decât cu bani. De aceea mergem la serviciu, ne trezim cu noaptea-n-cap, trudim, că avem guri de hrănit. Nu aștepta să pice din cer! Că nu poți mânca picuri ploaie. Fii responsabil! Fii harnic! Întotdeauna Dumnezeu a binecuvântat hărnicia. Proverbul antic, regăsit și în Biblie spunea: „cine nu muncește, nici să nu mănânce” Problema este că ăștia care nu muncesc mănâncă mai mult.
2. Începe cu partea lui Dumnezeu. De ce tot timpul Dumnezeu rămâne la urmă? De ce să sufere Templul? „Dă-I lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Că se numește zeciuială, dare, cotizație, moliftă, donație. E prima mare obligație, pentru întreținerea celor care vă slujesc și a lăcașului de cult.
Cinstește pe Domnul cu averile tale și cu cele dintâi roade din tot venitul tău Proverbele 3:9.
3.Începe cu obligațiile. Când ai banii în mână, scoate și mintea de la macerat. Nu cheltui nimic până nu rezolvi cu dările obligatorii. Taxe, impozite la stat. Statul este slujitorul lui Dumnezeu. Nu e treaba mea dacă știe sau nu să gestioneze bugetul, obligația mea este să fiu cinstit. Apoi ratele, datoriile, și alte cheltuieli.
4. Asigură-ți necesarul cotidian. E ridicol să cheltui tot ce ai și în două săptămâni de la salariu să ajungi să împrumuți. Chivernisește cu înțelepciune resursele tale financiare. Lasă neatinsă o sumă care asigură pâinea, apa, îmbracămintea, combustibilul, necesare familiei tale. Nu te atinge de ei! De la lipsa banilor se iscă multe conflicte familiale, apoi se transformă în violențe domestice din păcate! Dacă ai minte și ai Dumnezeu, o duci bine inclusiv în România, dacă lipsesc ambele, nu te mira că îți dorești moartea!
5. Fii cumpătat! Cheltuielile să fie proporționale cu veniturile. Nu pot să mă arunc doar la haine de firmă, câtă vreme am patru, cinci gurițe de hrănit. Nu îmi este necesar un telefon de ultimă generație, dacă am venituri primitive. Nu pot avea 8 clase neterminate, dar ceas de trei mii de euro. Trebuie să fie un raport de echilibru între ce sunt și ceea ce pozez. Nu e rezonabil să conduc BMW de șase mii de euro, dar am WC în curte, sobă Vesta și casă acoperită cu tablă ruginită, iar copiii încălțați cu papuci de pe tarabele iarmarocului.
6. Consumul să fie mai mic decât venitul. Nu invers! Deși, din păcate, asta e moda. Românii cheltuiesc și banii pe care nu îi au, zice un studiu (fruntași în datorii la bancă). Competiția omului needucat și cu resurse limitate, în raport cu unul deștept. Nu avea pretențiile unuia care are o afacere deschisă. El își permite mai mult, pentru că muncește mai mult și, evident câștigă mai mult. Dacă ai cheltuieli mai mari decât încasările, e de la sine înțeles că te îndrepți spre faliment.
7. Dacă ai spațiu, cultivă! Foarte mulți bani merg pe legume, fructe și carne de consum zilnic. Nu toți au posibilități. Dacă poți cultivă, crește pui, învață copiii să muncească, să crească sănătoși, altfel îi vor deforma jocurile electronice. Nu e rușine să lucrezi. E chiar onorabil să ai un mic solar sau gradinuță, de unde să poți rupe o legumă proaspătă, nu doar „plasticele” spaniolești.
8. Investește în valori, nu doar în lucruri. Fă o școală, o calificare în plus, o meserie. Cumpără o carte, scule de lucru. Nu merge doar pe împrumut. Și pe vremea studenției mele era modă, dar dacă un coleg lua o pereche de ochelari de soare cu prețul a zece cărți, preferam a 2-a variantă. Asta mi-a adus un mare avantaj pe plan profesional, dar și spiritual și intelectual. Învață copiii să iubească valorile, să lupte pentru ele, nu doar pentru lucruri. Lucrurile pier, ruginesc, valorile sunt veșnice.
9. Fii econom! Nu cheltui tot. Nu sluji spiritului consumerist. Nu fi robot. Mai bine să îți rămână ceva bănuți de pe o lună pe alta, decât să rămâi cu gaură în buget. Paleta online este destul de variată. Nu te arunca imediat cu banii. Stai, analizează, cântărește bine, mai gândește o dată, compară, apoi plătește. Uneori plătim bani grei pe brand, firmă, etichetă pentru exact aceleași lucruri, găsite și la ceva zecumale mai jos.
10. Nu fi zgârcit! Orice leuț îl dețin prin mila lui Dumnezeu. Zgârcitul niciodată nu are, chiar dacă deține mai mult decât toți. Pe undeva are dreptate, el nu are nimic în cer. Să fim miloși cu cei nevoiași, care nu sunt leneși. Să fim aplecați în fiecare zi spre fapte bune, milostenie, bunătate, facere de bine, și Dumnezeu va binecuvânta resursele noastre. Cere înțelepciune de la Dumnezeu, inclusiv în gestiunea financiară a casei. Nimic nu este al nostru! Totul avem prin grația divină.
Până la bani mai mulți, cere înțelepciune de la Dumnezeu în gestionarea actualelor venituri. Fii mulțumit cu puțin, că puținul nu-ți va lipsi niciodată.
O scurtă rugăciune:
…Sfinte Tată, pun la dispoziția Ta resursele mele financiare, Te rog să îmi dai înțelepciune în gestionarea lor. Ajută-mă să fiu cumpătat în toate, echilibrat, milos, sensibil la nevoile celorlalți. Ajută-mă să îmi îndeplinesc datoriile morale, duhovnicești, civice, să pot fi un exemplu pentru familie și societate și un purtător al luminii hristologice. Dă-mi te rog discernământ să pot face diferența între lucruri și valori, între etern și efemer. Îți mulțumesc în Numele lui Hristos că mă învrednicești să fiu copilul tău, ajută-mă să trăiesc zilnic în plinătatea Duhului Sfânt. Amin