CRIZA BUNULUI SIMȚ

Ei sunt un neam care și-a pierdut bunul simţ Și nu-i pricepere în ei. Deuteronomul 32:28

Sunt niste cuvinte aspre rostite de însuși Dumnezeu împotriva poporului evreu. La o analiză mai atentă a afirmațiilor vom observa cauza care Îl determină pe Creator să îi clasifice astfel.

Poporul se află într-o stare de apostazie, indiferență, nepăsare, ignorând toate intervențiile miraculoase la care au fost martori până acum. Un ateu e mult mai puțin vinovat decât ei, care au cunoscut și văzut cu ochii lor mâna lui Dumnezeu. Versetul 32 explică pe undeva cauza: „vița lor este din sadul Sodomei”

Privesc îngrijorător spre generația noastră, unde se observă o mare criză a bunului simț. Se vede la școală, în tramvai, în familie, căsnicie, în trafic, politică, televiziune, practic pe toate palierele societății se promovează vulgaritatea și superficialitatea. Ca o cauză generală se poate sublinia promovarea agresivă a non-valorilor. Televiziuni de scandal, reality-showuri care promovează valori necreștine și cu deficențe mari de bun simț.

Școala românească s-a născut în mod instituționalizat în curtea bisericii, iar acum promotorii de la nivel înalt ai învățământului, chiar și la cote internaționale, luptă cu înverșunare să împingă pe Dumnezeu din curtea școlii. Dar miza este bineînțeles cucerirea minților celor nevinovați și mici(a copiilor)

Dumnezeu leagă în acest pasaj deficitul alarmant al bunului simț, de coerența intelectuală: și n-au pricepere în ei. Da, acuratețea intelectuală este direct generatoare de simțiri cumpătate, iar lipsa înțelepciunii izvorâte din Dumnezeu, redă o generație de neoameni nepricepuți, nemanierați, necreștini.

Pentru cunoașterea înţelepciunii și învăţăturii, pentru înţelegerea cuvintelor minţii;
Pentruntru căpătarea învăţăturilor de bun-simţ, de dreptate, de judecată și de nepărtinire;
Ca să dea celor neîncercaţi agerime de minte, tânărului cunoștinţă și chibzuinţă. Proverbele 1:2-4

Aici este cheia. În citirea Sfintei Scripturi. Aplicarea ei în trai ca stil de viață. Aceasta este șansa generației noastre. Câtă vreme vom sta departe de Biblie, vom avea o țară de criminali, bătrâni călătorind în picioare în tramvaie și tineri cu șapca întoarsă în spate și cu căștile în urechi stând jos, părinți umiliți de proprii copii, profesori agresați, politicieni corupți și biserici goale.

Înapoi la Biblie! Înapoi la valori! Înapoi la bunici! Înapoi la biserică! Înapoi la normal! Înapoi la Dumnezeu! Și vom avea șanse să reprindem din urmă bunul șimț pe care l-am cam izgonit din viața noastră în ultimele decenii.

Am speranțe. Cred. Aștept cu nădejde schimbarea.