Paiul și bârna?

Sau cum poţi zice fratelui tău: ‘Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău’ şi, când colo, tu ai o bârnă într-al tău?
Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău. Mat 7:4-5


Toți suntem specialiști în toate! Ne dăm cu părerea chiar dacă nu ni se cere, ne luăm de guler cu cine vrem în mediul online, criticăm inclusiv pe cine nici măcar nu cunoaștem și nu l-am văzut niciodată în viață. Toate acestea le facem cu aere de specialiști. E o slăbiciune a naturii noastre umane să facem acest lucru, dar însuși Hristos condamnă genul acesta de abordare.

De regulă tipul acuzatorului și băgătorului de vină ascunde în suflet multe carențe fundamentale, chiar legate direct de caracter. Paiul din ochiul altuia este mai lesne de acos pentru că nu doare, nu te privește în mod direct și nu implică asumare a responsabilității îndreptării.

De ce e bine să îți vezi de bârna ta?

1. E mai greu, dar mai eficient. Este vorba de propria persoană și poți lua cele mai drastice măsuri cu tine însuți, fără a avea reclamații. Te ajută să crești și te păzește de pierzanie.

2. Este sfat dumnezeiesc. Fiecare să se cerceteze pe sine însuși. 1 Corinteni 11:28. Iar în textul de față, recunoaște cu prioritate acțiunea duhovnicească de a elibera propriul ochi. În general cel care e prea sonor e și vinovatul. Culpa are gura mare!

3. Dezvolți deprinderi educaționale. Când pui pe foc bârna ta, și îți eliberezi ochiul de prejudecăți, vezi mai bine, mai echilibrat și mai clar. Câtă vreme ești pătat se împlinește cuvântul Mântuitorului: un orb care călăuzește pe un alt orb, cad ambii în groapă. Matei 15:14

4. Te vindeci de ipocrizie. Fățarnucule! Așa numește acuzator Isus pe toți lupii moraliști cu alții, dar din cale-afară de permisivi și libertini cu ei înșiși. Soarta fățarnicilor este iazul de foc. Eu aș vrea să vă cruț! Paiul lui îi incomodează înaintarea, dar grinda ta te duce în iad! Nu vă jucați cu focul!

Vezi-ți de treaba ta! Nu critica nimic la aproapele tău, fie bun sau rău, dacă nu ai alternativă! Fă observații în privat, cu modestie și respect! Când observația este publică, vrei să arați altora ce știi tu, iar când observația critică este în privat, arăți interlocutorului cât îl prețuiești pe el.

Așa că urcă în macara, leagă cu lanțuri grinda din ochiul tău, așteaptă să ți se vindece privirea, iar dacă nu ai murit, cu iubire și respect, dă o mână de ajutor și semenilor pentru a-i elibera de paiele invizibile. Până atunci ia mâna de pe clopoțel!…