Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş cu niciun chip nu va intra în ea. Luca 18:17
E 1 Iunie. E ziua lor. E ziua copiilor. Îngerii cu chip de om pe care Dumnezeu i-a rânduit ca binecuvântări care împodobesc familiile și căminele noastre.
Ne-am obișnuit să le dăm directive, să îi notăm, să îi disciplinăm, să-i învățăm, dar Isus ne sugerează un schimb dirijat de roluri, când ei sunt profesorii, iar noi învățăceii.
Vă mulțumim dragi copilași pentru că:
1. Ne-ați învățat să trăim. Bătrânii sunt condamnați la a trăi în trecut. Adesea auzi expresii de genul: dacă aș mai fi eu tânăr!. Este o formă de regret pentru deciziile greșite din trecut. Tinerii trăiesc în viitor: o să realizez în viitor! Singurii care trăiesc în mod vibrant prezentul sunt ei, copiii. Învățați de la ei!
2. Ne învățați credința. I-am promis copilului că o să-i cumpăr un papagal. Și crede. Știe că tati nu minte, el niciodată nu promite fară să împlinească. Oare mai are Dumnezeu sentimentul acesta referitor la noi? Mai avem încredere în Dumnezeu? Învățați de la ei!
3. Ne învățați iertarea. Acum se ceartă de la jucării, iar imediat se împacă. Ei nu au nevoie de avocați, polițiști, mediatori, nu, doar nu sunt ei adulți să nu te poți înțelege cu ei! Spre deosebire de noi, ei au inima curată, naivă, sinceră și sfântă. Învățați de la ei!
4. Ne-ați învățat iubirea. Ei ne pupă, ne strâng picioarele la piept, ne mângâie, de fiecare dată când mă aplec să îmi i-au încălțămintele mă ridic cu băiatul în spate. Sare de pe pat, știe că nu îl cert, că tati îl iubește. Învățați de la ei exprimarea iubirii!
5. Ne-ați învățat încrederea. Se aruncă în brațele mele de pe pat, de pe masă, de pe scări, știe că îl prind. Cum poate un adult să-și subestimeze în așa hal Tatăl ceresc, jignindu-L și afișând neîncredere și teamă. Dacă nu mai aveți îmcredere în promisiunile lui Dumnezeu, învățați de la copii!
6. Ne-ați învățat sinceritatea. Fără perdea, fără prefăcătorie, fară rușine el spune ce vede, ce simte, ce crede. Pe măsură ce creștem devenim „experți” în mânuirea limbajului metaforic și periferic. Înapoi la original! Învățați de la ei transparența și onestitatea. Doamna Carmen Huț, secretara noastră spunea: „copiii sunt cei mai cinstiți judecători”. Învățați de la ei!
7. Ne-ați învățat bucuria. Fie că au părinți milionari sau cerșetori, că trăiesc în palat sau colibe, că se plimbă cu limuzine sau trotinete, că se îmbracă scump sau umblă în pielea goală, că sunt în jacuzzi sau în baltă ei râd, chiuiesc și se bucură. Ei nu au crize și pandemii, nu au ură și gânduri ascunse. Ei se bucură și atât. Învățați de la ei!
Dragi copilași vă mulțumim că existați în viața noastră. Fară voi viața e gri, acră, înnorată, trăind chirciți pe treptele tribunalelor. Am fi niște roboți de plumb reci, posaci, rigizi și plictisiți. Dar voi ne dați culoare. Voi ne încălziți sentimentele. Voi ne iubiți, ne dați sens și direcție. Vă mulțumim că sunteți. Ne sunteți deopotrivă fii, moștenitori, dar și dascăli, modele și călăuze.
Dragi copii vă iubim. Lăsați-ne să ne asemănăm cu voi, să vedem Împărăția lui Dumnezeu ca voi, împrumutați-ne ochii voștri pentru că vrem cu orice chip să mergem în cerul vostru!
Poate Dumnezeu să spună despre tine: „Acesta este fiul/fiica/copilul meu preaiubit/ă în care îmi găsesc plăcerea”? Dacă nu, învață de la ei!