Colții de sub batic

Ea avea o soră numită Maria, care s-a aşezat jos, la picioarele Domnului, şi asculta cuvintele Lui.
Marta era împărţită cu multă slujire, a venit repede la El şi I-a zis: „Doamne, nu-Ţi pasă că soră-mea m-a lăsat să slujesc singură? Zi-i dar să-mi ajute.”
Drept răspuns, Isus i-a zis: „Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu,
dar un singur lucru trebuie. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.” Luca 10 30-40

Nu colțul baticului, care se așează elegant pe capul doamnelor, nici colțurile înnodate sub barbă sau la cervicală, ci colții din interiorul cutiei craniene, iată unde se ascunde pericolul!

Șorțul de bucătărie protejează hainele de picăturile de ulei, dar este și o mască pentru cuțitele pregătite a fi înfipte în inima surorii Maria. Baticul/acoperământul este un semn al stăpânirii femeii măritate și un semn al supunerii față de autoritatea lui Dumnezeu, a bisericii și a bărbatului. Baticul/acoperământul mai este și un semn pentru îngerii căzuți, care sunt mai reținuți în atacuri față de femeia supusă legii lui Hristos.

Marta era cu mâinile prin blide, cu linguri și polonice în mâini, dar în inoxul cuptorului de la aragaz, o vede pe Maria stând la picioarele lui Hristos, ascultând cu atenție predica și sorbindu-I cuvintele. Răutatea Martei are menirea de a-i fura Mariei toată bucuria, dar până aici. Domnul Hristos se vede nevoit să intervină pentru a tăia caninii sterpezi de mușcăturile răutății Martei. Stop, Marta! Până aici! Nu fura bucuria surorii tale! Bucuria mântuirii ei.

Învățături:

1. Sora Marta, nu ți se pară că dacă „bați în străchini” ești mai harnică decât alții prin faptul că îți faci datoria.

2. Dacă tu îți cauți de lucru în timp ce Hristos vorbește, nu înseamnă că ești mai vrednică, dimpotrivă, redefinește-ți valorile și prioritățile.

3. O femeie harnică își calcă hainele și face mâncarea sâmbătă seara, iar duminică dimineața este punctuală și atentă la predica lui Hristos.

4. Dacă două surori nu se înțeleg, sau doi frați: Cain îl omoară pe Abel, Iacov îl înșeală pe Esau, Lot se ceartă cu Avraam, Marta nu se înțelege cu Maria, fiul risipitor moare de ciudă că frate-su’ nu a murit de supradoză, etc. Ce mai putem spera, cei care suntem mai mulți frați? Ne mulțumim cu minimul de atenție, ajutăm cât putem, ne respectăm, căutăm pacea, dar mari așteptări nu avem voie să pretindem.

5. Sora Maria, nu sunt suficient de lungi caninii Martei, să poată sfâșia relația ta cu Dumnezeu.

6. Nimic nu poate înlocui părtășia cu Hristos, nici măcar ura celor din jur.

7. Felicitări, Maria, pentru înțelepciunea de a tăcea la provocările Martei! Mulțumim, Doamne Isuse, că iei apărarea aleșilor Tăi!

8. Maria, așteaptă puțin, cum știe Hristos să închidă gura vrăjmașilor tăi, nu va reuși cearta sau mustrarea sau chiar reacția ta niciodată.

9. Sora Marta, dacă în inima ta este răutate și ură, dă foc și baticului, apoi pocăiește-te. Nu are rost să te amăgești zadarnic afișând a „soră pocăită.” O soră sfântă nu judecă!

10. Baticul evidențiază o femeie supusă, dar nu o sfințește, nici nu o face mai bună. Dacă inima e rea și gura spurcată, devii și mai caraghioasă cu baticul în cap. Fă din el cârpă de șters bocancii și pocăiește-te!

11. Dragă Marta, nu încerca prin activism religios și prin fapte forțate să impresionezi divinitatea, încearcă mai degrabă varianta smereniei.

12. Marta, un ultim sfat: stând în picioare vei vedea tot timpul de sus pe frații și surorile tale… Învață de la Maria, că cel care știe să îngenuncheze la picioarele lui Isus, va avea respect pentru oameni, îi va vedea de jos în sus, iar Dumnezeu îi va răsplăti cu atenție deosebită.

Dumnezeu urăște fățărnicia, falsul, ipocrizia, prefăcătoria. De fapt sunt sinonime. În schimb, iubește un caracter sincer și smerit, indiferent de „culoarea baticului.

P.S. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.
Dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească. 1 Corinteni 11:5-6. Acoperământul/baticul în biserică(ortodoxă, penticostală, baptistă, catolică etc.), cât și în rugăciune, proorocie, NU ESTE UN ACCESORIU interpretabil CULTURAL, ci este UN ARTICOL BIBLIC, el trebuie respectat cu strictețe!