‘Prostule’ sau ‘nebunule’ – cuvinte care te scot din cer

Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: ‘Prostule!’ va cădea sub pedeapsa soborului; iar oricine-i va zice: ‘Nebunule!’ va cădea sub pedeapsa focului gheenei. Matei 5:22

Nu vă jucați cu vorbele!

Au devenit o formă de parolă cotidiană si parte a vocabularului nostru cuvinte ca ‘prostule’ sau ‘nebunule’. V-ați pus vreodată întrebarea că aceste cuvinte vă pot scoate din cer? Da, da, o spune chiar Hristos. Este o formă de ucidere prin anihilare intelecuală a semenului. Când l-ai numit nebun sau retardat sau debil mintal, derbedeu, tăntălău inseamnă că nu semnifică nimic pentru tine, înseamnă că e mort, că l-ai ucis cu vorba.

De câte ori nu ați auzit expresii de genul: „Ești prost!” sau „Ești nebun!”, in contextul unei situații neobișnuite, dar aceste cuvinte vor cântări greu la judecată. Nu vă jucați!

Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia. Col. 4:6

În învățătura catehetică, apostolul Pavel ține să accentueze necesitatea unei vorbiri elegante, un limbaj îngrijit, educat, creștinesc și frumos. Învață de la sfinți vorbirea!

Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor fi rostit. Matei 12:36

ORICE CUVÂNT! Când spui prost, automat îl subclasezi pe aproapele tău, deci te vezi superior lui, iar asta este abordare luciferică. La fel și cu nebunule. Copiilor le dăunează iremediabil aceste „apelative”; ei vor ajunge exact așa cum le zici. Această formă de abuz psihologic, sau bulling intelectual este sancționat nu doar de legile în vigoare, este condamnată și de Dumnezeu la dreapta judecată.

Vorbiți frumos cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești. Efeseni 5:19.