Nu vrei să fii și tu un APROAPE?

Cine este APROAPELE?

Deși pare simplu, s-ar putea ca nici tu să nu știi cine este aproapele tău! Și atunci se iscă o suită de probleme legate de împlinirea celei mai mari porunci în raport cu oamenii: să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Mat. 22:39, Mc 12 3. Dacă nu știi CINE este, atunci CUM îl iubești?

Ca să-l ispitească, un învățător al legii îl întreabă pe Isus în Luca
10:29 Dar el, care voia să se îndreptăţească, a zis lui Isus: „Şi cine este aproapele meu?” Atunci In pilda care urmează, pilda samariteanului, Mântuitorul îi servește ideea pe care el doar o recunoaște. Vis-a-vis de drumețul în comă, care ți se pare că a fost aproapele? Cel ce ȘI-A făcut milă cu el. Du-te de FĂ ȘI TU LA FEL! Luca 10:37

Ani de zile s-a predicat, și se mai predică eronat. Cine este aproapele? Familia, copiii, bolnavii, asistații sociali, bătrânii, etc…Greșit! Pe cine aprobă ISUS ca aproape? Pe milostiv, iar NU pe miluit(beneficiar). Citez: cel ce ȘI-A FĂCUT milă este aproapele, NU miluitul(omul căzut)! Apoi continuă: Du-te de fă și tu la fel, adică? Fii aproape!

Concluzia biblică este că, înțelegând textul vei căuta nevoiași cărora să le fii aproape, dacă nu îl vei înțelege, vei fi un posibil leneș care așteaptă de la alții implicare. Fii tu un aproape! Ați auzit adesea și în rugăciuni:”samariteanule milos vino!” Cu referire la Isus bineînțeles. Ne convine, dar este greșit! Nu îl trimite pe Isus, Dumnezeu te trimite pe tine. Fii tu un samaritean milostiv, un APROAPE!

De ce porunca zice: să iubești pe aproapele tău, ca pe tine însuți? Pentru că dacă nu iubești pe cel care ți-a fost aproape la greu, care ți-a făcut bine, te-a salvat, ți-a întins o mână caldă de ajutor, cum vei iubi pe vrăjmaș? Drama zilelor noastre este că nu mai suntem capabili să iubim pe aproapele nostru. Pe cei care ne-au făcut bine, ne-au fost aproape în clipe grele: părinți, soție, soț, pastor, preot, frate, soră etc. Atunci cum să fii capabil de mai mult? Cum va binecuvânta pe cel ce îl blastămă, dacă nu vorbește de bine pe cel prin care Dumnezeu l-a binecuvântat?

Mai citiți de zece ori Pilda samariteanului si veți vedea că vi se schimbă întreaga perspectivă despre slujire. Deaceea, pledez pentru hermeneutică de calitate (știința care se ocupă cu interpretarea corectă a Bibliei).

Nu vrei să fii și tu un aproape? Nu mai aștepta să vină alții la tine, mergi tu la ei, apropie-te tu de ei, fi-le aproape, și vei vedea Împărăția harului. Nu lovi mâna care te-a hrănit la greu, e vorba veche, ci iubește-o. Ca un test, dacă pe cei din casa lui îi urăște și îi vorbește de rău, ce încredere poți avea în interlocutorul tău de acest gen? Păi pe tine te linșează fară prejudecăți.

Fetelor, îndragostiți-vă de băieți care își iubesc aproapele(părinții) și îi respectă. Băieți asemeni cu fetele. Că dacă nu-și respectă aproapele(părinții), nu îi cinstește și le vorbește obraznic, află că te vei căsători cu o hienă care nu își va iubi și respecta aproapele.

Apropo, nu vrei să fii un aproape? Iar voi beneficiari, iubiți-vă apropiații!