Ziua a 17-a Dragostea este plină de milă

Din ciclul REPERELE IUBIRII

Este imposibil să ai dragoste și să nu ai milă. Cele două virtuți se completează recioric, sau se anulează reciproc. Dacă ai dragoste și nu ești milos, de fapt trăiești o înșelăciune, dragostea miluiește. Iar milă nu poți avea fără dragoste. Așa că este foarte simplu să evaluezi dragostea ta față de Dumnezeu, prin filtrul milei față de semenii nevoiași. Dacă te enervează săracii, îi judeci, le cauți slăbiciuni și motive să îi ignori, înseamnă că nu îl iubești pe Dumnezeu!

Poți să cânți într-o formație onorabilă a bisericii, poți avea o funcție înaltă în societate, poți fi membru în comitet sau slujitor hirotonit, poți ști multe, fără dragoste, manifestată prin milă ești aramă sunătoare și chimval zăngănitor.

Dacă nu ai milă, nu ești creștin! Urmaș al lui Hristos prin definiție, creștinul trebuie să semene cu Dumnezeu. Termenul milă apare de 178 de ori în Biblie, iar la Domnul Isus apare atât de des expresia: i s-a făcut milă când a văzut noroadele. Da, nu ai cum să fii Hristos și să rămâi rece și indiferent la nevoile celor din jur, cum deasemenea nu ai cum să fii creștin și să fii absent la nevoile săracilor. Și nu mă refer doar la cerșetori, ok, în unele orașe riști să fii amendat. Mai bine amendat, decât nemilos, atunci caută o familie amărâtă și ajută-i periodic, dar nu sta nepăsător.

Mila biruie judecata. (Iac 2:13) căci judecata este fără milă pentru cel ce n-a avut milă; dar mila biruiește judecata.
Oricât ai vrea să judeci pe alții, dacă ai milă, vei culmina prin compasiune și înțelegere. Dar nu poți avea milă dacă nu iubești. Cei mai lipsiți de milă sunt bogații, ei și dacă în mod filantropic dau, ei dau celor care nu prea au nevoie, cei care îi laudă și le fac reclamă, iar pentru săraci, puțini dintre ei au vreme și inimă. Aceștia nu pot face reclamă!

Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă. Matei 5:7. Aceștia vor avea parte de îndurare în ziua nenorocirii. (Ps 41:1) Ferice de cel ce îngrijește de cel sărac, căci în ziua nenorocirii Domnul îl izbăvește.
Cum poți pretinde îndurare în ziua nenorocirii, dacă ai fost insensibil și nu ți-ai deschis niciodată mâna spre cel nevoiaș și lipsit? Iată de ce baronii mor singuri! Nu ai cum să fii atent la nevoile celui lipsit, asta ar însemna să ai dragoste.

Fiți miloși! Fiți sensibili la nevoile celor din jur! Ajutați cât puteți! Cât aveți prilej (Gal. 6:10)! Vine noaptea când nimeni nu mai poate să lucreze/ să miluiască! Iubiți! *Mila este termometrul iubirii.*