Peștele pe mașini. Simbol.

Acesta este sensul original al simbolului peștelui în contextul creștinismului primului veac.

PEȘTELE (IHTIS) Toată istoria creștinismului peștele a fost folosit ca indicator spre catacombe, sinagogă, peșteri, loc unde se aflau creștini la părtășie in vremuri grele. „De asemenea, folosirea peștelui ca simbol era cel mai potrivit semn secret pentru creștini, deoarece le permitea să se recunoască între ei fără a se expune în vremurile de prigoană. Numele grecesc al peştelui (IHTIS) era pentru primii creştini un acrostih hristologic: Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul (Iisus Hristos ιχ — IH; Fiul lui Dumnezeu θέος — teos = Dumnezeu şi υἱός — iios = fiu; numele de Mântuitor σωτήρ, ὁ — sotir). Aceasta sintagmă este, într-un fel, rezumatul doctrinei creştine şi este prima mărturisire de credinţă a creștinilor.” (Doxologia.ro)

Poate că observați în trafic aceste semne pe mașină, înseamnă că aveți un creștin evanghelic în fața dumneavoastră. Nu e sectar, nu e periculos, nu e canibal, e un simplu om care se luptă să trăiască demn. Un om care și-a predat viața în mâinile lui Hristos, iar prin acceptarea jertfei sale a devenit copil al lui Dumnezeu. Lucru asumat prin fapte. Dacă nu demonstrează eleganță în trafic și denotă lipsă de fairplay, înseamnă că e creștin doar cu numele și simbolurile.

Nu uitați să îl lipiți orientat spre stânga, invers ar putea fi interpretat altfel. Și încă o recomandare, dacă nu trăiești demn pocăința, dacă nu faci dovada nașterii din nou, iar oamenii înjură în urma ta în trafic, dacă stropești oameni pe stradă, mergi cu viteză pe uliță, faci praf, claxonezi alți participanți la trafic, faci gesturi obscene, am o rugăminte la tine: ORI ÎȚI SCHIMBI CARACTERUL, ORI ARUNCĂ PESTELE DE PE MAȘINĂ!