Află de cine trebuie să fugi, fără a privi în urmă

Sunt lucruri, persoane și locuri în viață pe care trebuie să le căutăm, în unele să ne integrăm, la altele să poposim, dar sunt și anumite lucruri, persoane și locuri de care trebuie să fugi de-ți scapără călcâiele, vorba lui Creangă.

1. Fugi de iubirea de bani sau lăcomie. 1 Timotei
Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; și unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri.
Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri și caută neprihănirea, evlavia, credința, dragostea, răbdarea, blândețea.
1 Timotei 6:10-11 Există în ADN-ul nostru așa o poftă nebună după avere, lăcomie și putere. Nu l-am inventat noi pe Hagi Tudose, este imaginea reală a unui neam lacom, avar, zgârcit și cu cel mai dezvoltat simț al proprietății din Europa. Atenție că acest virus are în sine și tulpini infernale.

2. Fugi de poftele tinereții! Fugi de poftele tinereții și urmărește neprihănirea, credința, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.
2 Timotei 2:22. Poftele tinereții sunt ca vulcanii venezueleni care, dacă se dezlănțuie, fac prăpăd atât în munți, cât și în văile adiacente. Dumnezeu a lăsat familia pentru consumarea iubirii curate, celelalte „modalitați” de risipa a iubirii sunt interzise de sfântul Decalog.

3. Fugi de oamenii stricați la minte! … zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricați la minte, lipsiți de adevăr și care cred că evlavia este un izvor de câștig. Ferește-te de astfel de oameni. 1 Timotei 6:5 „Locuind cu lupii vei ajunge să urli ca ei” spunea proverbul popular. Anturajul are mare efect asupra minții tale. Este imposibil să fii prieten cu batjocoritorii, mincinoșii, bârfitorii, destrăbălații și să nu adopți stilul lor de comportament. Așa că mai bine, Fugi!

4. Fugiți din Babilon. (Ier 51:6) Fugiți din Babilon și fiecare să-și scape viața, ca nu cumva să pieriți în pieirea lui! Căci aceasta este o vreme de răzbunare pentru Domnul! El îi va răsplăti după faptele lui.
Babilonul reprezintă sistemul depravat al lumii, secularismul, spiritul epocii, care prin legiferarea răului nu fac decât să aprindă mânia lui Dumnezeu. Scapă-ți viața prin jertfa lui Hristos! Fugi cât mai departe, să nu te prindă valul! Să nu te influențeze practicile lor gomorite. Ține copiii departe de Babilon.

5. Fugiți de curvie! (1 Cor 6:18) Fugiți de curvie! Orice alt păcat pe care-l face omul este un păcat săvârșit afară din trup, dar cine curvește păcătuiește împotriva trupului său.
„Curvia este prima doamnă a iadului”, scriam în cartea de meditații, Lacrimi și Rouă. Am mai amintit în prima idee, nu e nimic, și Dumnezeu consemnează în două articole ale Decalogului problematica aceasta a curviei, a desfrâului și imoralității sexuale. Cu accesul nelimitat la internet, izolat în casă este foarte greu să mai fugi, dar luptă! Nu te lăsa! Ai căzut? Ridică iar…și iar…și iar. Nu te complace, nu sta acolo! Fugi!

6. Închinarea la idoli. (1 Cor 10:14) De aceea, preaiubiții mei, fugiți de închinarea la idoli.
Un idol este un surogat de dumnezeu, un înlocuitor al adevăratului Dumnezeu. Poate fi lăcomia de bani, pe care Pavel o aseamănă cu închinarea la idoli, sau copilul tău, jobul, sportul, hobby-ul sau orice alt lucru care îți omoară timpul.

Știu că toate sunt sclipicioase, îmbietoare ca oglinda apei lui Narcis, suave ca sirenele, leagă-te de catarg ca Ulise, că la final se vor arăta mai amare ca moartea. Oricât de greu ți-ar fi, ia-ți inima în dinți, mușcă din tine, împotriveste-te până la sânge și fugi!