Analfabetism biblic funcțional.

Filip a alergat și a auzit pe etiopian citind pe prorocul Isaia. El i-a zis: „Înțelegi tu ce citești?”
Famenul a răspuns: „Cum aș putea să înțeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?” Și a rugat pe Filip să se suie în car și să șadă împreună cu el. F. A. 8:30-31

 ”42% dintre copiii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional. Acest lucru înseamnă că deși pot citi, ei nu reușesc să folosească informația dobândită pentru a rezolva probleme de zi-cu-zi. De exemplu, nu pot înțelege instrucțiunile dintr-un manual sau nu pot alege ruta optimă de deplasare, folosind o hartă. Proiectul #RomaniaEducata adresează inclusiv această problemă și propune soluții pentru reducerea analfabetismului funcțional.”

Imaginați-vă că în zece ani aceștia vor ajunge părinți. Cum îți dai seama că e analfabet funcțional? Are gura foarte mare…și face multă gălăgie…

Nici în tărâmul eclesial nu stăm mai bine. Foarte mulți oameni care au renunțat să mai citească în Sfânta Scriptură, „pentru că nu înțelegem nimic”, zic ei. E drept Biblia trebuie citită și înțeleasă, nu doar lecturată ca pe o carte laică. Avem nevoie de ajutorul Duhului Sfânt care vă va călăuzi în tot Adevărul. Dar să renunți la mâncare pentru că nu ai un cuțit să tai pâinea, mori de foame. Fă un pas mai departe! Caută soluții! Informează-te! Schimbă biserica!

Famenul nu înțelegea nimic din Isaia. Dar Dumnezeu din cer s-a autosesizat, a urnit pe Filip din loc și a răsplătit perseverența etiopianului cu revelația supremă: iubirea jertfitoare a Domnului Hristos. Și înțelegând evangheliile se botează într-o baltă și pleacă fericit spre Etiopia. Astăzi religia oficială de stat a Etiopiei este creștinismul, iar creștinii numără aproximativ 45.000.000 (45 mil) de oameni.

Asta ar însemna că toți trebuie să fim teologi? Nu. De aceea trebuie accentuată importanță frecventării slujbelor bisericești catehetice. Necesitatea studiului biblic de calitate, participarea la concursuri biblice a copiiilor. Toate acestea sunt vitale pentru copil și adult.

Suntem creștini, dar știm atât de puține despre constituția Regelui nostru, Hristos. Predica de pe munte, sau „constituția Împărăției lui Dumnezeu” cum mai e numită, ar trebui memorată pe dinafară.

Test de promovare a analfabetismului biblic funcțional:

Câteva întrebări de bază, vitale creștinismului și credinciosului ca individ. Răspunde cu onestitate la ele. Fără a deschide Biblia:

1. Știi cele zece porunci în ordinea scrisă în Biblie?

2. Poți reproduce în ordine evangheliile din Noul Testament și tema prezentată de fiecare?

3. Câte epistole pauliene avem în Biblie?(scrise de Sfântul Apostol Pavel)

4. Unde este cuprinsă predica de pe munte în Biblie? Pasajele exacte?

5. Poți enumera din memorie numele celor 12 apostoli ai lui Iisus?

6. Enumeră 5 autori ai psalmilor. Și specifică în câte cărți sunt împărțiți psalmii.

7. Enumeră 5 profeți mici și patru profeți mari.

Dacă ai picat acest test, nu e nimic. Este în sfârșit ziua întâlnirii cu tine însuți. Fă un restart spiritual în viața ta, începe să te apropii de Dumnezeu, vindecă-te de analfabetism biblic funcțional și Dumnezeu te va răsplăti.

Întreb cinstit: cum împlinești tu cele 10 porunci, dacă nu știi nici măcar să le enumeri?!

Cu modestia și disponibilitatea demnitarului regal al Etiopiei, cere ajutorul celei mai apropiate persoane competente, e plină România de biserici care fac studiu biblic și caută fața lui Dumnezeu, ia-le cu asalt și salvează-te pe tine și familia ta!

Abia atunci putem speră la schimbarea la față a României. Abia atunci putem speră la mai bine și la un viitor mai bun.

Cu prețuire O. Botezatu

Un gând despre „Analfabetism biblic funcțional.

Comentariile sunt închise.