Scapă de muștele moarte! #Nebunia

Muștele moarte strică și acresc untdelemnul negustorului de unsori; tot așa, puțină nebunie biruiește înțelepciunea și slava. Ecl. 10:1

Nebunia se impune. Ea nu poate sta locului, nu poate tăcea, nu are măsură, ea trebuie să se manifeste. Chiar dacă o face cu stângăcie și rușine, ea lucrează fără discernământ, fără rațiune.

Negustorul de unsori este disperat de invazia obsesivă a muștelor care îi spurcă untdelemnul. Și moartă de e musca, tot spurcă mirodeniile. Oricum alifiile au rolul de a cicatriza, de a dezinfecta, omorând bacteriile, virușii de pe plăgi, au forța de a distruge și muștele invazive, dar se acrește apoi crema vindecătoare.

Nu te lăsa pradă nebuniei! Nu e nevoie de o demență agresivă, e suficientă puțină nebunie în trafic, în familie, la locul de muncă, în societate și vei reuși să poluezi totul în jur. Puțină nebunie biruiește înțelepciunea și slava.

Fugi de nebunie! Poți fi un om înțelept, pus în loc de cinste, onorat, încununat de slavă, dar dacă vei permite fie și nițică nebunie, te paște rușinea și ocara. Nebunia anihilează înțelepciunea, strică slava, fură onoarea și respectul și atrage asupra ta dizgrația și respingere.

Nebunia poate veni din interiorul tău. Nestăpânirea de sine, slobozenia gurii prin vorbe ușoare, manifestări deschise ale aroganței. Dar poate veni și din anturaj. Depărtează-te de oamenii nebuni! În scurtă vreme vei ajunge ca ei. Nu te împrieteni cu lupii, vei ajunge să urli ca ei. De-aceea David spunea: Sfinții din țară, oamenii evlavioși sunt toată plăcerea mea. Împrietenește-te cu ei. Fugi de oamenii de nimic, defăimători, obraznici, aroganți.

Nebunia, ori o iei toată și îți vei rata viața pentru totdeauna, ori apelezi la o cantitate mică și îți biruiește înțelepciunea și slavă, tot nocivă este.

Fii înțelept! Alege-ți bine cuvintele și prietenii! Protejează cugetul de invazia muștelor moarte ale nebuniei! Păstrează mirodeniile nealterate! Oare nu pentru asta este pregătită răsplata dumnezeiască? Pentru înfrânare și autocontrol?


2 gânduri despre „Scapă de muștele moarte! #Nebunia

Comentariile sunt închise.