Cinci (5) imperative sfinte neglijate

Sfântul Apostol Pavel se pregătește să încheie una dintre cele mai complete epistole din Noul Testament, pe care o recomand ca studiu fiecărei biserici care dorește să fie sănătoasă. Majoritatea principiilor sănătoase ale Bisericii eficiente sunt detaliate, explicate și consemnate aici. Să nu uităm că biserica din Corint trecea printr-un declin moral de dimensiuni colosale. Promiscuitatea se instalase de-a binelea, păcatul trăit ajunsese o pricină de laudă, curvia, băutură, politica, certurile, moda și alte astfel de imoralități erau savurate cu nonșalanță de cei care încă purtau onorabilul titlu de creștini, chiar dacă începuseră procesul de putrefacție al dezumanizării.

1 Corinteni (16:13) Vegheați, fiți tari în credință, fiți oameni, întăriți-vă!
14 Tot ce faceți să fie făcut cu dragoste!

Spre concluzii, în ultimul capitol subliniază 5 principii fundamentale, valabile, demne și imperative pentru orice generație.

1. Vegheați! Practic prin nevegherea lor se strecurase unele legiuni de duhuri care au demonizat viața lor, libertinismul asumat în profan a invadat sceptrul spiritual, iar biserică riscă să se prăbușească. În cele din urmă ceea ce ești în timpul săptămânii arată creștinismul din tine, nu masca afișată duminică la slujbă. Ca soț, tată, slujitor, creștin, trebuie să fii cu ochii în patru, atent la influențele și curentele car ți-ar putea demoniza lucrarea. O secundă de nevegherea poate distruge iremediabil familii și biserici. Nu îți numără nopțile de veghe, ci veghează asupra secundei de neveghere. Vegheați! Asupra limbii, lucrării, ochilor, caracterului, familiei, bisericii, detaliilor, valorile etc.

2. Fiți tari în credință! În acest amalgam și suprapunere de crize: sanitară (pandemie), politică (război), financiară, alimentară, emoțională, spirituală, socială, este foarte probabil să cazi. O descumpănire ne sprijinită la timp și profesional poate genera o cădere iremediabilă. Ochii pironiți la guvernare, salarii, pensii, vaucere, câștig te pot șubrezi spiritual. De aceea Mântuitorul îndeamnă în Matei 24 să privim în sus. Să nu vi se tulbure inima, să nu cedați emoțional, să nu vă împovărați psihicul, să nu cedați cu nervii, să nu reduceți totul la securitatea trupului, aduceți-vă aminte că sunteți veșnici, încredeți-vă în Dumnezeu! Fiți tari în credință!

3. Fiți oameni! Instinctul de supraviețuire te poate aduce uneori în unele situații limită în care să îți pierzi demnitatea, omenia, caracterul. Asta au făcut corintienii, a fost o suită de compromisuri generalizate. Pentru că păcatul este contagios. Fugiți cât mai departe din preajma oamenilor „ne” oameni. Au putere, mare putere de a distruge, de a influența în rău. Dacă ai principii sănătoase și o schemă de valori ancorată în Biblie și rădăcini în Hristos vei izbuti, vei birui. Securizează-ți caracterul! Păstrează-ți obrazul ne pătat! Salvează omenia! Fii demn! Fii onorabil! Fruntea sus! Puterea verticalității te face invincibil în fața „ne” oamenilor.

4. Întăriți-vă! Societatea vrea oameni tot mai labili emoțional și psihic. Un om speriat, anxios, fricos, derutat, înfricat devine ușor de manipulat. Tu ai o identitate noua în Hristos. Tu ești un biruitor prin credință! Întărește-te. Nu le face jocul, nu te supune programelor media de îndobitocire a maselor pentru a le putea subjuga. Adună-ti forțele! Ești veșnic! Ești contribuabil al unei alte Împărații, cu rădăcini veșnice! Investește timp, energie și putere în activele Regatului veșnic al lui Isus. Întăreste-te! Încurajeaza-te! Pâinea cea de toate zilele s-a obligat Tatăl nostru ceresc să ne-o de-a. Pot arde câmpii, pot fi blocate nave cu grâu prin porturi, pot fi secete, preaiubiților Lui El le dă pâinea că în somn! Nu aștepta sistemul să te întărească, nu aștepta vreun ‘redbull’ mediatic sau politic să te întrame, asta numai Dumnezeu poate.

5. Motivația dragostei în tot ce faceți. Dacă nu e făcut cu dragoste orice lucru mic sau mare, atunci înseamnă că e făcut degeaba. A se reciti capitolul 13 din aceeași carte 1 Corintieni. Nu așteptați laurii oamenilor, nu așteptați remunerările lor, nu așteptați îndemnurile lor lasă glasul iubirii să strige din interiorul tău. Lasă-te asimilat dragostei hristologie. Fă bine, iubește să faci bine, în fond asta este ceea ce rămâne: doar ce lui Isus ai făcut va sta. În rest: totul se prăbușește, totul este trecător. Iubirea oferă tot și nu pretinde nimic în schimb, ea se jertfește, dă, face, sacrifică, investește, obosește, dispune.

Dacă vei lectura atent încă o dată aceste cinci imperative dumnezeiești și să le mai împărtășești și prietenilor tai de suflet, salvezi niște suflete de la moarte și ai toate șansele să te relansezi emoțional, spiritual, fizic, intelectual, etern. Ignorându-le vei rămâne în același imperiu al fricii, dominat de diavolul.

Fii înțelept și zidește cu Dumnezeu! Dacă sunt imperative înseamnă că au caracter de porunca, iar dacă porunca e biblică ea vine de la Dumnezeu și trebuie pusă în aplicare de îndată!

Un gând despre „Cinci (5) imperative sfinte neglijate

Comentariile sunt închise.