Miercuri. Isus, negociat de „prieteni”

Miercuri Isus are program scurt. Se pregătește psihologic pentru cel mai nebun proces din istorie, când omul își judeca Dumnezeul. Un proces injust, și brutal, neacoperit de legi, abuziv și plin de ură.

Preoții sunt în febră mare. Diabetul le este ridicat la 250. Pulsul o ia razna, din păcate și mintea. Când ai predat manetele diavolului, așteaptă-te la ce este mai rău. Culmea că prin Duhul, Isus vede tot ce mișcă în inima lor, dar nu reacționează deloc. Loviturile prietenilor sunt letale. Ei cunosc exact slăbiciunile, știu unde ești vulnerabil, știu când și cum să lovească. Aveți grijă, voi, prieteni! duhul lui Iuda nu a murit!

De atunci încoace Isus este comercializat zilnic. Evreii exploatează fiecare piatră atinsă de El. Au inventat vreo 4 locuri pentru fiecare loc simbolic (pentru că, normal, fiecare are taxa la intrare). Ei nu îl recunosc pe Isus ca Dumnezeu, ca Mântuitor, dar îmbogățirea pe spatele Lui nu strică. Am fost la ceva mănăstire din Romania cu un grup. Articole și fetișuri creștinești câte vrei. Am întrebat de o Biblie. Doamna mi-a răspuns că nu au Biblie. Serios! În Casa Domnului, în Numele Domnului, oamenii Domnului, pomenirea Domnului, și să nu ai Biblie pe tarabă!? Blasfemator!

Iar blasfemia se vinde zilnic. Politicieni care jura pe Biblie și apoi trădează statul și poporul, creștini care îl vând pe Isus pentru mai puțin de 30 de arginți. O minciună, un flirt, un avantaj oarecare, un loc de muncă etc. Nu-l mai condamnați pe Iuda, astăzi are mulți pui. O întrebare în genul: „nu cumva sunt eu Doamne!” Nu strică nimănui. E biblică, e apostolică, e sfântă.

Propun continuarea călătoriei de miercuri la pas cu Isus prin săptămâna mare, alăuri de niște versuri pe care Dumnezeu mi le-a dat într-o miercuri din săptămâna mare, ceva ani în urmă:

?……

Ce-a fost în mintea Ta Isus. Când Iuda a venit cu banii?
Cum ai primit acel sărut Ce l-au negociat romanii?

Cum te-a privit atunci în faţă
După ce a flirtat cu greii?
Căci s-a refugiat în ceaţă, L-au condamnat pe veci iudeii.

Ce moarte-or fi avut prelaţii
Când li s-a-nceţoşat privirea,
Şi-au înţeles că nu ei, alţii
Cârmuiesc viaţa şi-omenirea?

Ce va răspunde oare Iuda Când îl vei întreba cinstit:
Punându-ţi în balanţă truda, Iuda, bine ai socotit?

Ce-ai fi făcut dacă evreii
Îţi ofereau un preţ mai mic? Te mulţumeau oare şi leii?
Sau, M-ai fi dat şi pe nimic?

Atât am meritat Eu Iuda?
Treizeci de nemunciţi arginţi?
Punându-ţi în balanţă truda, Iuda, bine ai socotit?

Iubiţi creştini ce ascultaţi cuvântul Primiţi-i în dar plămădeala. Când în balanţă e Preasfântul
Să faceţi bine socoteala! (Raze de soare, volumul 2 poezii, Onisim Botezatu, p. 40-41)

Împărtășește cu cineva această meditație. Invită-l/o la pas cu Isus prin săptămâna mare.