Fii mai tare decât Alexandru Macedon!

Proverbele 16:32
[32]Cel încet la mânie preţuiește mai mult decât un viteaz și cine este stăpân pe sine preţuiește mai mult decât cine cucerește cetăţi.

Nu la același nivel. Nu pe picior de egalitate. Nu mai slab, ci peste Alexandru Macedon. Acesta și-a propus într-o zi să fie șeful lumii. Și a reușit. O armată bună, ambiție mare și îngăduință divină. Toate acestea i-au îndeplinit visul. Dar nu s-a bucurat mult de victorie, pentru că, beția puterii absolute duce la schizofrenie, nebunie și apoi la moarte.

Ce folos să îngenunchezi imperii după imperii. Să ajungi il capo di tutti capi, ca mai apoi să fugi demențial de tine însuți!

Cine este stăpân pe sine, spunea Solomon, este mai tare decât cel care devorează cetăți, fortificații militare. Adevărul este că nu ar trebui să te surprindă, dar cei mai aprigi dușmani sunt la tine în dotare. Cele mai mari războaie în viață le ducem singuri și cu noi înșine. Este cu atât mai greu acest război cu cât de ambele părți ale baricadei ești tu. Adversar și aliat în același timp. Off! E cumplit! Stiu.

Dacă ar fi să enumerăm câțiva dușmani care ne tulbură liniștea și bucuria cotidiană, e o listă galantă, dar amintim câțiva:

Limba. Prin neadevăruri, vorbe netrecute prin filtrul rațiunii, bârfe, strigăte necontrolate, vorbe ușoare etc. Oricum pentru fiecare v-om fi chemați la raport la Judecata de Apoi.

Ochii. Privirile trufașe se numără printre acele lucruri pe care însuși Dumnezeu le urăște. Proverbe 6. Ochii sunt generatorul de pofte, declanșatorul de slăbiciuni senzoriale care face ravagii în conștiința noastră. Dacă ochiul tău te face să cazi în păcat, scoate-l și leapădă-l de la tine. Mai bine fără un ochi în cer decât cu amândoi în gheenă. Sunt îndemnuri ieșite din gura Mântuitorului.

Cugetul. Pe care unii l-au pierdut și au căzut din credință. 1 Tim. 1:19. Este foarte important să ne păstrăm mintea curată. Credința este valabilă doar dacă are ca suport un cuget curat. Altfel ar fi o teorie doar declarată dar seacă.

Mădularele. Pe care din slujba păcatului să le transformăm în mădularele ale neprihănirii, puse în slujba lui Dumnezeu. 1 Cor. 5. Este atât de important ca firea pământească să fie răstignită. Iar suma tuturor activităților noastre să fie de natură duhovnicească.

Nervii. Oh! Multe excese înregistrăm și la acest nivel. Nervii reprezintă acea cantitate de venin care otrăvește tot ce e viu în jurul nostru. Nervii dezlănțuiți sunt ca marea înfuriată, ca erupția vulcanică, butoiul de pulbere care distruge, care ucide.

Fii puternic! Fii mai tare decât propriile slăbiciuni! Întrec-i pe cei care au cucerit imperii! Mai tare chiar decât Alexandru Macedon! Mai tare chiar decât tine însuți!

Răsplata o primesc biruitorii. Mai ales biruitorii propriilor tentații păcătoase. Numără-te printre ei. Luptă! Se poate!