Salvați-vă copiii!

Și eu am copii. Și mă tem în primul rând pentru ei. Copiii noștri sunt în mare pericol, dacă nu intervenim!

Incontestabil sunt o mulțime de lucruri bune pe care ni le-a adus tehnologia. Aparaturi medicale, tot felul de instrumente și mașini performante în industrie, dar luxul atrage după sine pericole uriașe. Dacă nu intervenim la timp, ne pierdem copiii!

10(zece) riscuri majore, cauzate de expunerea excesivă a copilului tehnologiei

1. Mănâncă, uitându-se pe tabletă sau telefon; lucru foarte grav, ne avertizează specialiștii. Nu are control asupra mâncării, nu mestecă suficient, nu respectă măsura potrivită vârstei lor, iar întreg metabolismul se dă peste cap și organismul se dezvoltă disproporționat.

2. Adorm cu telefonul. Expunerea ochiului oricărui fel de lumină artificială a display-ului, acesta suferă traume uluitoare. Strică dioptriile, crește tensiunea olfactivă, strică optica din cauza distanței mai mici de 30 cm. Cu atât mai mult dacă se întâmplă noaptea, în timpul programului de somn.

3. Undele. Expunerea creierului la conexiunea permanentă a telefonului și mai ales un creieraș nedezvoltat, provoacă agitație, hiperactivitate, violență prin imitare de personaje, maturitate rapidă și deformată. Întrerupeți datele mobile pe timpul nopții! Și țineți telefonul la distanță de minim 1 metru de cap.

4. Oboseala. Cadru didactic fiind, ne confruntăm cu niște cazuri care ne depășesc în rândul copiiilor. Anxietate, oboseală, lipsă de concentrare, depresie, gânduri suicidale, teme superficiale sau nerezolvate. Aceste stări sunt îngrijorătoare dacă se întâlnesc la copii. În general, unele dintre ele sunt specifice liceenilor și studenților, iar noi le avem și la clasele primare.

5. Obezitate. Tot mai mulți copii solicită scutire medicală de la orele de sport. Expunerea excesivă jocurilor electronice, animațiilor și filmelor, crează probleme grave motricității, care este fundamentală dezvoltării armonioase. Suntem pe locul 2 în Europa la capitolul obezitate infantilă, 1 din 15 copii este obez. Și dezvoltă majoritatea bolilor pe care le au bătrânii trecuți de 70 de ani.

6. Grave probleme sociale. Nu mai știu să comunice cu părinții, cu bunicii, cu profesorii. Au dezvoltat un individualism de tip robot. Vorbesc monosilabic, incorect gramatical, violent și foarte vulgar. Plimbați-vă cu ei! Citiți împreună! Jucați-vă cât mai mult cu ei! Și nu le pretindeți ceva ce voi nu faceți. Nu poți să stai ca părinte 4 ore pe zi pe internet, dar să obligi copilul să nu stea. Ei ne vor copia la maxim.

7. Capacitate intelectuală foarte scăzută. Să nu fii mulțumit că îți știe toate personajele de la Disney, dar nu cunoaște numele niciunui verișor primar. Am elevi și de gimnaziu care nu știu vârsta părinților, dar știu să joace FIFA 2025. Ce folos?! Învățați-i poezii, capitale de țări, orașe, astronomie etc Deschide-i orizontul cunoașterii copilului tău. Mai bine să fie nemulțumit acum, pentru că îl restricționezi de la telefon, și să îți mulțumească atunci când va fi mare că ai făcut inginer din el. Nu forma colecționar de FB sau 10, ajută-l să fie înțelept, să gândească, să rezolve singur situații dificile. Să fie harnic și practic.

8. Insensibilitate. Nu mai știe să reacționeze la situații reale, pentru că tehnologia îi paralizează simțul civic, spiritual, emoțional. Nu își va plânge bunicii pentru că nu îi cunoaște. Învață-l să plângă și în rugăciune pentru mama lui, sau când a picat pe iarbă sau cu sania, nu doar când îi smulgi telefonul din mână. Va deveni egoist și mândru, fără să empatizeze cu un coleg sărac, cu un cerșetor sau în alte circumstanțe.

9. Lenevie. Dacă nu intervenim la timp, vom crește un părinte obez, care va lâncezi într-o garsonieră cu igrasie fără adăpost fără să realizeze ceva în folosul societății. Copilul trebuie învățat de mic să repare, să facă curat, să aibă grijă de flori, să își facă patul singur. Acestea sunt lucruri elementare pe care trebuie să le învețe de la părinți. Nu așteptați de la noi, că avem o programă școlară foarte încărcată. Abia răzbim să o parcurgem. Nu am creat-o noi! Dar suntem obligați să o respectăm. Fă un student harnic din copilul tău, nu un trișor oportunist, că va polua în jurul lui.

10. Superficialitate. Lumea a fost condusă de oameni care și-au propus a trăi profund. Nu încuraja copilul să spicuiască operele pe care le are de citit, să învețe pe fugă, să mănânce în grabă, să copieze. Viața virtuală va crește un caracter superficial, fără esență și profunzime intelectuală. Ori nu asta are nevoie generația de mâine. Motivează-l să gândească, dă-i sarcini plăcute și utile să le rezolve. Asigură-te că respectă programul de somn!

Salvați-vă copiii! Aveți milă de ei! Măsura în care îngrijești de el cât este mic, va îngriji de tine la bătrânețe. Ignoră-l și vei fi ignorat.

Știu că este greu! Știu ce lupte duc și eu cu copiii. Dar nu trebuie să cedăm! Luptăm pentru ei! Muncim pentru ei! Trăim pentru ei! Investim pentru ei! Construim pentru ei! Atenție! Nu cumva să îi pierdem chiar pe ei! Că atunci am trăit degeaba.

Avem credință. Muncim. Ne implicăm. Iubim. Și creștem împreună cu copiii noștri. Ca în final să ajungem în cer cu ei! Doamne ajută-ne! Dacă întâmpini dificultăți, nu e rușine să ceri ajutor.