Creștin inflamabil

Eliab, fratele lui cel mai mare, care-l auzise vorbind cu oamenii aceștia, s-a aprins de mânie împotriva lui David. Și a zis: „Pentru ce te-ai coborât tu și cui ai lăsat acele puţine oi în pustie? Îţi cunosc eu mândria și răutatea inimii. Te-ai coborât ca să vezi lupta.” 1 Samuel 17:28

Samuel ne înfățișează aici un Eliab inflamabil, iritat, nervos, mânios. E ca o răbufnire a complexelor adunate în timp. El a fost martor la ungerea lui David ca împărat. Eveniment petrecut după ce, pe rând, ei au fost refuzați. Nu a uitat asta până a plecat în mormânt. Pentru că invidia ucide prematur!

Aveau 40 de zile de când se înjurau între ei, își trimiteau blesteme și amenințări reciproce cu filistenii, iar pe când Dumnezeu le trimite izbăvitorul, ei manifestă ură și dispreț față de el. Duelul cu Goliat a fost botezul politic al tânărului rege și confirmarea în fața Curții Marțiale, a regalității lui David.

Motivele care produc inflamarea:

1. Amintirile neplăcute. Eliab, a fost semnalizat de Samuel și evitat, pentru că Domnul alesese pe David. Același lucru persistă până astăzi, un om ales de Dumnezeu are critici, oameni invidioși, comentatori, vorbitori de rău. Dar pentru că David are în el sânge albastru, acestea nu îl doboară ci îl fac rege al lui Israel. Nu lăsa amintirile copilăriei să te doboare în raportarea la frați, părinți, că îți fură bucuria de a trăi. Uită, iartă, treci peste!

2. Complexele. De ce el și nu noi? Ce are el în plus? Eu sunt mai prejos? Acestea au fost întrebările care a umplut de lepră pe Maria, sora lui Moise. Oare numai prin Moise vorbește Dumnezeu? Atenție mare la îndoieli și subestimări că pot fi furtunos împotriva ta! Așa s-a inflamat și Eliab.

3. Tradiția fără caracter. Eliab cade în ispita lui „Big brother”. El crede că dacă e mai bătrân e și mai înțelept și își auto-abrogă dreptul de judecător. El crede că se poate manifesta prin ură, dispreț, ocară, jignire, înjosire, subestimare publică. Hei! Eliab, ai grijă cum vorbești cu majestatea sa Regele tău, David! Trebuie dacă ești mai mare ca David, să dovedești caracter pentru a fi ascultat, nu te impune prin forță, ridicare de ton, agresiune fizică și psihologică.

4. Presiunile psihologice. Depresia. În oare care măsură e de înțeles comportamentul lui Eliab. De înțeles nu lăudat nici justificat! Moartea pândea la orice colț. Amenințarea uriașului, le-au provocat o umilință națională mai bine de o lună de zile. În acest context apare David cu o ideie trăsnită, să bată pe Goliat. Din nou umilință. Dar asta vine direct de la Dumnezeu, pentru o armată care pleacă la război cu un împărat lepădat.

5. Neputința. Un om ajuns la capătul puterilor, care e prea mândru să recunoască limitele lui. Un Eliab care nu poate accepta să fie ajutat de mai tânărul lui frate. O ciocnire de orgolii a fraților, care nu sar în ajutor lui David, semn că le convenea dojeneala lui big brother, împotriva viitorului rege. Și ei gândeau la fel, dar nu aveau puterea să înceapă, faptul că a pornit logoria lui Eliab, le dă satisfacție maximă.

6. Invidia. Nu vreți să știți cât de devastatoare este această leucemie intelectuală, invidia. Ca boală autoimună a sufletului, e o formă de suicid lent. Cine are invidie se stinge de pe picioare, îmbătrânește cu zile, doar din cauza scenariilor din mintea lui. Oile, stâna, acestea sunt pretextul sub care se ascunde ură fratricidă de tip Eliab.

7. Caracterul neduhovnicesc. Un om duhovnicesc gândește duhovnicește, dar un om firesc nu poate gândi duhovnicește, ne lămurește în cap. 2 din 1 Corintieni, apostolul Pavel. Omul duhovnicesc recunoaște valoarea celuilalt, îl respectă, se roagă pentru el, îl susține, îl ajută! Omul firesc e incapabil de a cultiva acest fel de gândire. Dacă Eliab ar fi fost un om duhovnicesc, ar fi fost cel puțin recunoscător fratelui mai mic pentru că i-a adus pâine și caș, lui, dar și fraților.

Creștinul în genul lui Eliab, e ca o bujie incandescentă, care abia așteaptă o scânteie care să-i favorizeze judecățile lui deformate. E omul care acuză nejustificat, doar pentru a acoperi complexele personale. Îți cunosc eu mândria și răutatea inimii! Oare la cine erau acestea? În general, omul de tip Eliab care acuză, face aluzie la lucrurile care se găsesc în adâncul inimii lui. Eliab întotdeauna va vedea pe David: rău, mândru, arogant, mincinos, îndrăzneț. Da așa vor vedea tot timpul gemenii lui Eliab pe regii aleși de Dumnezeu. Eliab, ai grijă de David, el este singura ta șansă la supraviețuire. El îți omoară ucigașul și duce imperiul neamului tău mai departe. Și-a pus viața în joc pentru oi, să poți mânca brânză acum, își va pune viața în joc în duelul cu Goliat, să trăiască în pace fiii tăi Eliab. Din David se naște Mesia, Unsul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii întregi.

Creștinul inflamabil, este acel om nervos, care trântește și jignește în toate direcțiile punctelor cardinale. Vorbește de rău, e iute la mânie, ridică tonul, urlă ca un leu turbat, face spume la gură, e un fel de Vadim Tudor în convulsie. Se manifestă cu violență fizică și verbală. Nu vă temeți de ei, nu sunt periculoși, doar că au capacitatea de a face praf și fum și zgomot, și dezinformare. E genul de pseudo-creștin carea a zidit toată viața paie, lemn și trestie. Orice scânteie îl aprinde.

Fii un creștin veritabil! Răbdător. Blând. Plin de bunătate. Fii un David după inima lui Dumnezeu! Dezvoltă un caracter hristologic, plin de roada Duhului lui Dumnezeu. Numai așa putem răspândi lumina Evangheliei Păcii.