Tati, dă-mi perna ta să visez mai frumos!

E noapte. Ora 03:30. Toți membrii familiei dorm. Dintr-o dată aud vocea lui Yared care mă strigă: ” Tati, dă-mi te rog perna ta să visez ceva mai frumos, că pe perna asta am visat că vine o albină și mă înțeapă!” Cu insistențele lui reușește să mă trezească și să mă convingă să facem schimb de perne. Apoi adoarme liniștit.

A fost o mare bucurie pentru mine să constat că în creieruțul copilului meu este această speranță, că dormind pe perna mea va putea scăpa de un coșmar nocturn. Am dorit tot timpul să cultiv o relație bună între mine și copilașii mei.

Oare ce visează copilul dormind pe perna ta, ca tată, ca mamă? Investiți în relațiile cu copiii voștri, până la urmă sunt singurii care vor plânge cu adevărat pe marginea coșciugului tău. Lasă o aromă frumoasă pe urmele pașilor tăi. Lasă amintiri plăcute fiilor tăi! Și își vor aminti cu bucurie despre tine.

Sunt părinți care descurajează copiii. Care îi subestimează. Nu e obligatoriu să poți să-i ajuți cu bani, dar măcar cu o încurajare, un cuvânt bun, un sprijin moral. Ajută-l să viseze frumos, dormind pe perna ta. Apoi împrumută perna lui, asumă-ți „coșmarurile” copilului tău. Ia din grijile lui, arată-i măcar că îți pasă de problemele lui și încearcă să nu-i minimalizezi fricile. Asta face Dumnezeu cu noi, copiii Lui, în fiecare zi.

Când îți vezi copilul abătut, stresat, depresiv, strânge-l la piept, încurajează-l, sărută-l, respectă-i opiniile și deciziile pertinente. Chiar dacă are doi metri, nu te sfii să-l săruți, să-l îmbrățișezi, abia atunci vei vedea că marea nevoie după care tânjea era dorul de iubirea ta.

Când fata sau baiatul îți vorbește răsărit și nu prea știi ce vrea să îți transmită, e o formă de a-ți spune: Tati împrumută-mi te rog perna ta că am avut un coșmar și vreau să visez mai frumos!

Vise încurajatoare!