Duhul prefăcătoriei, așchie de diavol scârbos!

[13]Oamenii aceștia sunt niște apostoli mincinoși, niște lucrători înșelători, care se prefac în apostoli ai lui Hristos.
[14]Și nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.
[15]Nu este mare lucru dar dacă și slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfârșitul lor va fi după faptele lor. 2 Corinteni 11:13-15

Sistemul de operare al prefăcătoriei este minciuna, iar finalitațile ei sunt ipocrizie, înșelăciune, eroare, lacrimi. Duhul prefăcătoriei este foarte periculos. El se întâlnește în toate palierele societății, de la cerșetor la rege, de la copil la bătrân, prefăcătoria este o babă mai veche decât multe imperii. E cam de vârsta istoriei în sine. De la Cain, care ironic îi comentează lui Dumnezeu: sunt eu păzitorul fratelui meu? Cu alte cuvinte: cum aș putea eu să știu unde este? Ce mă întrebi pe mine? Ce îmi pasă mie? Eu am treburile mele! Oare știa unde este Abel? Cu siguranță știa că de fapt nu mai este. Dar prefăcătoria sa arată atitudinea de criminal, de lup moralist, de vorbăreț vinovat. În general, cine vorbește mult ascunde multe „mistere”, slăbiciuni, complexe, neîmpliniri. Logoria este o formă de camuflaj al realității.

Cameleonismul acesta intelectual, politic, social și din păcate și spiritual, face victime colaterale la cote uriașe. Iosua este înșelat de niște oameni de nimic, Iacov fură ca un hoț calificat de sub nas binecuvântarea fratelui său adulterin, Naaman își ascunde lepra sub haina prefăcătoriei, Iuda îl vinde pe Isus, camuflat sub un sărut „frățesc” pe obraz, saducheii cu inimi de năpârcă sălbatică vin la Ioan Botezătorul, cameleonizați în miei convertiți. Iar istoria și lumea este plină de exemple care arată natura umană, monopolizată de tatăl tuturor prefăcătoriilor, care este Satan.

De ce apelează oamenii la fals? Avantajele par a fi mai mari și mai rapide. Refuzând a plăti ce se cuvine statului, firmei, companiei, cresc veniturile personale. Dar aceasta este doar o amăgire, pentru că mai devreme sau mai târziu, plătești toate restanțele. Minciuna pare calea scurtă și mai ușoară, doar pare, că în esență e doar o iluzie psiho-optică deformată, care aduce regrete, durere și lacrimi pe termen lung. Uitați-vă la politicienii pușcăriași și pușcăriabili.

Prefăcătorie, fals în afaceri. În general cei mici apelează la fals și prefăcătorie împinși de instinctul de supraviețuire, cei mari, din pofta și dorința de câștig. Banii cer bani. Cine are mulți bani, vrea mai mulți. Și în general omul prins în mreaja iubirii de bani, e foarte greu să mai scape singur. Devine zgârcit, lacom, temător de faliment, înclinat la evaziune etc. Aceste pofte nesăbuite îl sugrumă cu fiecare zi care îi strivește soarta.

Prefăcătoria în căsnicie. Aici se utilizează foarte des. La ordinea zilei întâlnești numai băieți generoși și romantici, luptându-se să agațe fete frumoase și deștepte. Manevrele manipulatoare acționează în regim non-stop. De aceea se recomandă să ceri prin rugăciune ajutorul lui Dumnezeu în faza de întocmire a căsătoriei, că mai pe urmă e prea tărziu și regretabil. Întâlnesc zilnic soții și soți prostiți prin manevrele prefăcătoriei, care sunt șocați de monstrul ce doarme în același pat matrimonial cu el/ea.

Cum poți să scapi și să nu pici victimă a înșelăciunii? Simplu! Există între darurile Duhului Sfânt din 1 Corinteni 12, darul deosebirii duhurilor, darul de cunoștință, darul de înțelepciune. Acestea nu sunt doar niște idei abstracte tangențiale omului. Nu. Ele sunt daruri care se primesc prin sfințire personală, credință, rugăciune, stăruință. Așa a văzut Ioan veninul de năpârcă din glasul saducheilor și al fariseilor veniți cu gândul de a se boteza, așa vede Ahia profetul, prin Duhul, o nevastă a lui Ieroboam care se deghizase în alta decât propria identitate. La fel vede Isus în spatele sărutului lui Iuda o inimă de demon, așa vei fi scutit și tu de buza mincinoasă.

Pentru că tatăl lor, sau tatăl minciunii cum mai este numit are mulți fii, îți recomand să te înarmezi cu darurile Sfântului Duh, amintite mai sus, pentru a avea mai multă agilitate, înțelepciune, lumină, discernământ, acuratețe teologică, astfel vei fi scutit de cursa celor răi.

Dacă încerci să trișezi, să câștigi pe nedrept, să înșeli, chiar dacă ești considerat inteligent sau descurcăreț, vor fi doar niște așchii de diavol scârbos. Dar dacă te mulțumești cu sinele tău, cu menirea ta pe pământ, cu plinătatea Duhului Sfânt și avantajele pe care ți le oferă Dumnezeu prin muncă cinstită, vei fi printre cei neprihăniți. Ferice de cei cu inima cutată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu. Matei 5:7. Doar ei!

Cine trăiește în adevăr prin imitațio Hristi, va deveni un desăvârșit urmaș al lui Hristos și fiu al lui Dumnezeu, dar cine se compromite prin imitațio mondo, va deveni un fiu al diavolului. Ferice de inima înțeleaptă, care lucrează cu transparență, sinceritate, dragoste, adevăr, ea va moșteni Împărăția lui Dumnezeu.