Pentagrama valorilor

1. Lucruri ieftine. Lucrurile ieftine sunt acele obiecte pe care le vezi peste tot. Ușor accesibile, chinezării de Dragonul Roșu, gen bascheți care țin până la prima ploaie. Dar lucrurile foarte ieftine sunt și de proastă calitate. Și, din păcate, de cele mai multe ori, nu încadrăm între criterii și noțiunea de calitate. Asta cântărește cel mai mult. Se potrivește și social și emoțional. Un prieten care te vorbește oricând la fie cine, e de calitate inferioară, are un caracter ieftin. Debarasează-te de el. Între lucrurile ieftine sau lucruri de nimic amintim: bârfa, invidia, ura, flecăriile, minciuna, etc. Dacă în anturajul tău ai oameni care se complac în comerțul cu aceste accesorii, caută să te eliberezi din mreaja lor. În foarte scurtă vreme, caracterul lor de nimic va face din tine un om de nimic, te vor evalua sub limita demnității omeniei tale.

2. Lucruri scumpe. Sunt acele accesorii din viața noastră pentru care facem sacrificii și economii să le dobândim. Aici vorbim de calitate. Este vorba de preferințele oamenilor care trăiesc o viață echilibrată, salariați, fară vreun business personal, dar care totuși vor să aibă o viață decentă și de calitate. Principiul: sunt prea sărac pentru a mânca/ mă îmbrăca ieftin, este dezvoltat de această categorie de oameni. Un om scump, conform spuselor îngerului care îl vizitează pe Daniel, este omul iubit de Dumnezeu. Vă recomand să vă întovărășiți cu oameni scumpi. Aici vorbim de înțelepciune, echilibru, sprijin, moralitate, sfințenie. Îmi doresc un anturaj de oameni scumpi, astfel am șanse reale de a-mi crește valoarea vieții.

3. Lucruri foarte scumpe. Acestea sunt pentru oamenii cu afaceri, pentru corporatiștii internaționali, care duc o viață destul de aglomerată în privat. Pentru toți cei pe care îi cunosc și care au râvnit la lucrurile foarte scumpe, au ajuns înglodați în datorii, alții hărțuiți de cămătarii care i-au împrumutat, iar alții slugi pe viață la băncile din țară și din străinătate. Se poate trăi frumos și decent fără lucrurile foarte scumpe. Calitatea vieții este accesibilă inclusiv oamenilor care nu își permit să procure lucruri foarte scumpe. Cu puțină înțelepciune, cu principii sănătoase, poți fi fericit cu mașina ta modestă, casa, familia, sănătatea ta.

4. Lucruri extrem de scumpe. Aici vorbim de opulență și extravaganțe ale oamenilor cu bani, în general nemunciți. Croaziere, vacanțe de lux, avioane personale, vile, vicii. De notat faptul că mulți sfârșesc în patimi, crime, autodistrugere sau după gratii. Chiar dacă din exterior pare ceva foarte cool, în esență supraviețuirea la acest nivel este una plătită foarte scump și cu riscuri la tot pasul. Bărbați umflați, femei de plastic, mașini scumpe, dar imoralitatea și compromisurile redau moarte prematură și idealuri spulberate prea curând. E genul de viață râvnită de adolescenții fără minte, dar de care ar scăpa oricând cei prinși între gratiile acestui tip de supraviețuire, cel luxuriant și la fel de riscant cu divorțuri, flirt, stupefiante, arme etc.

5. Valori. Dacă am face un sondaj de opinie, foarte puțini co-naționali ar fi capabili să definească ce sunt acelea valori. Asta pentru că școala nu le dezvoltă, societatea nu le promovează, iar media și mediul online, promovează în procent de 99 % non-valorile. Atunci tânărul neîncercat este convins până la vârsta majoratului că e mult mai benefic și profitabil să te afirmi prin non-valori sau extravaganță decât prin echilibru. Valorile sunt acele virtuți care nu se pot cumpăra cu bani, nici cu aur, nici cu altceva material. Valorile sunt binecuvântări, daruri divine pe care le primim prin har și de care trebuie să ne îngrijim ca de ochii din cap. Accesarea lor depășește estimările lucrurilor chiar extrem de scumpe, de ce? Pentru că este imposibil să le dobândești dacă nu ți se revelează, dacă nu ți se dăruesc de către divinitate.
Căci știţi că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deșert de vieţuire pe care-l moșteniserăţi de la părinţii voștri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur și fără prihană. 1 Petru 1:18-19

Acest citat din Sfânta Biblie te ajută să înțelegi că răscumpărarea sufletului tău( mântuirea), cugetul curat, omenia, trăirea în adevăr, cumpătarea, iubirea, credința, bunul simț sunt lucruri pentru care merită să pierzi orice pe pământ pentru a le dobândi.

Vrei să fii considerat un om valoros? Și eu vreau! Hai să investim, să dezvoltăm, să dobândim, să ne alimentăm cu valori. Ceea ce ai în inimă și în suflet dă valoare ființei tale, în nici un caz accesoriile externe.

Isaia 43:4
De aceea, pentru că ai preţ în ochii Mei, pentru că ești preţuit și te iubesc, dau oameni pentru tine și popoare pentru viaţa ta.

Aceasta este abordarea lui Dimnezeu. Valoros este omul prețuit doar în ochii lui Dumnezeu. Și tu poți fi printre ei!