Decalogul iubirii adevărate

99,9 % din comunicarea iubirii se face fără vorbe!

[4]Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
[5]nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău,
[6]nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,
[7]acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul. 1 Corinteni 13:4-7

Trebuie să vorbim. E chiar recomandat dialogul în familie, dar unul al epitetelor, vorbelor dulci, încântătoare, frumoase și pline de afecțiune. Acesta este singurul accept al dialogului în sănătatea unei relații. Atat în aspectele asupra cărora cădem de acord, cât și atunci când vedem lucrurile diferit. Bun! Și ce să facem în restul timpului, dacă nu ne înțelegem? Iubiți-vă!

1. Afecțiune. Arătată în toate formele ei. Lipsa afecțiunii în viața de familie inhibă, crează confuzie, frustrare și dezechilibru emoțional. Afecțiune se arată pur și simplu, fără prea multă teorie. Dumnezeu a rânduit ca noi să ne căsătorim spre mângâierea și confortul celuilalt. Prea multul nostru egoism generează preamulta noastră lipsă de afecțiune și insensibilitate față de celălalt.

2. Îmbrățișarea. Sociologii vorbesc despre faptul că o îmbrățișare de câteva secunde este mai eficientă ca o ședință de o oră la psiholog sau consiliere spirituală. Îmbrățișați-vă cât mai mult și cât mai des, vorbesc de viața de familie. Un copil are nevoie de minim 14 îmbrațișări pe zi să se simtă iubit. Dacă o soție ar avea nevoie de zece îmbrățișări pe zi, atunci un bărbat de doisprezece:). Noi, bărbații, suntem mai alintați din fire. Nu aveți voie să ieșiți din casă fără să vă îmbrățișați, nici să intrați în casă fără să vă îmbrățișați. Îmbrățișarea este un ingredient obligatoriu în prepararea iubirii, ca sarea în bucate sau mierea în ceai;)

3. Respect. Acopere totul. Un partener umilit, criticat prea des, disprețuit, necomplimentat, jignit, se poate transforma într-un dușman conjugal. Folosind brutalitatea și violența fizică și verbală, află că îți construiești acasă un partener care abia așteaptă să pleci de acasă, și ești ca o pacoste pentru el când te apropii de casă. (Sunt mărturii pe care le-am cules de pe teren. Și credeți-mă, sunt multe!) Lipsa de respect față de partener arată lipsa de educație și bun simț a ta, respectul față de soț/soție arată respectul față de tine însuți în primul rând. Un om care se respectă nu-și va jigni niciodată partenerul. Greșești? Cere iertare! Ți s-a greșit? Acoperă cu iertare!

4. Umor. Nu omor! UMOR. Studiile arată că relațiile care nu sunt piperate cu zâmbete și umor sunt cele mai nefericite. Nu fiți acri, posaci, încruntați. Fiți veseli, fericiți, încântați, zâmbitori, folosiți glumițe inteligente, acestea vor presăra arome exotice peste relațiile voastre. Nu vă pierdeți niciodată abilitățile de a fi copii, de a vă juca, de a vă lăsa uimiți, de a reacționa cu wow! Arătați vitalitate, eleganță și bun simț. Tocmai m-am întors din Italia. Sunt incredibili italienii ăștia. Sunt oameni cu zâmbetul pe buze, călduroși, glumeți, plini de viață. Noi românii parcă suntem cu capul plecat și crispați chiar și când ne merge bine, nu doar când ne-a omorât vulpea șapteșpe găini.

5. Entuziasmul. Dragostea se bucură de adevăr. Unde e fals și minciună e neîncredere și nefericire, iar iubire adevărată niciodată! Aristotel spunea că entuziasmul este fundamental în obținerea de rezultate cu succes. Cu atât mai mult în căsnicie. Anemia emoțională, plictiseala și lenea pot dăuna grav vieții de cuplu. Arătați-vă entuziasmați, energici și plini de viață atunci când sunteți acasa. În general omul arată energie și vitalitate la locul de muncă față de niște străini, iar familia îl știe doar obosit, ramolit, nervos și lipsit de cheful vieții. Creați cadrul în care copiii și partenerul de viață să vă descopere bucuria, zâmbetul, energia și buna dispoziție. Sunt recomandate cât mai multe acțiuni, jocuri, activități comune cu toată familia. Dragostea se bucură.

6. Nu invidiază. Dragostea nu pizmuiește. Nu mai are ce, nici de ce. Atâta timp cât în familia mea este un colț de rai, ce să mai invidiez, un ciob de iad? Când soția mea este cea mai frumoasă pentru mine și copiii și casa și sunt mulțumit și mulțumitor lui Dumnezeu, invidia este anihilată și fără sens.

7. Rugăciunea. Pentru că Dragostea este Dumnezeu însuși, nu putem vorbi de dragoste fără a include pe Dumnezeu în formula ei. Momentele petrecute în rugăciune împreună cu cele mai dragi ființe, aduc cea mai minunată variantă a fericirii. Pentru că rugăciunea te face mai bun, îți ceri iertare, ierți, primești răbdare. Rugați-vă în fiecare seară. Dacă fiecare familie ar proceda așa, ar intra avocații matrimoniali în faliment, pentru că nu există problemă care să crească atât de mult pe parcursul unei zile, încât să nu poată fi rezolvată seara. Dar dacă ne rugăm o dată pe lună și tot la fel de „des” ne și cerem iertare, normal că problema se amplifică si nu o mai rezolvă decât tribunalul. Dar tribunalul o rezolvă sacrificând familia, ori Dumnezeu rezolvă problema fără a leza în vreun fel familia, ci dimpotrivă, o face mai puternică.

8. Sincerite. Nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr. În rețeta iubirii adevărate nu există otrava păcatului sau a minciunii, care e tot mare păcat. Iubirea adevărată se bazează pe sfințire, sinceritate, transparență și bun simț. Minciuna este ciuma care aduce după sine cutremurul care poate distruge căsnicia, dacă nu există îndreptare.

9. Încredere. Crede totul. Dragostea nu va obliga pe nimeni să jure sau să ceară dovezi și martori. Dragostea care este curată comunică verbal prin „da” și „nu”. Fără a cere blesteme și juruințe. Ea crede. De ce? Petru că e sinceră și știe pe cine are lângă ea, dar mai știe și ce este în inima ei. Încrederea în partener îi va mări foarte mult stima de sine, iar omul în care ai încredere este mai fericit, hotărât, determinat, iar rezultatele vor tinde spre foarte bine.

10. Modestie. Dragostea nu se umflă de mândrie, nu se laudă, nu se poartă necuviincios. Oricât de bine i-ar merge iubirii, niciodată o persoană iubită nu se va lăuda singură. Un om lăudăros este acel om flămând de apreciere și complimente, care cerșește atenția asupra propriei persoane prin lăudăroșenie de sine. Compensează prin asta ceea ce partenerul nu îi oferă. Dragostea adevărată nu conține vulgarități. O persoană se vede de la o poștă dacă este iubită sau nu după îmbrăcăminte. O femeie lasciv îmbrăcată spre exemplu, este flămândă de atenție, apreciere și iubire. Iar în public se va echipa ca atare. Oricât de fericită ai fi, nu te lăuda. Cine e neiubit se afișează în public, în realitate sau virtual.

Dacă vom citi și împlini cu atenție ceea ce am punctat mai sus, partenerul va rămâne fără replică, fără cuvinte. Deci dragostea se vede în fapte, în gesturi, tandrețe, eleganță, afecțiune, rugăciune, bun simț. Dragostea se demonstrează. Dacă nu se demonstrează, atunci relația va conține 99,9% cuvinte, dar jignitoare, înjurături, strigăte, urlături, trăznete și fulgere, umilințe, violență, conflicte și faliment.

Haideți să revenim la definiția reală a iubirii. Cea izvorâtă din Dumnezeu. Și vom avea familii mai puternice, mai vii, mai fericite și în consecință o biserică și apoi o societate mai puternică.