Un leac pentru boala cercetărilor fără rost

este plin de mândrie și nu știe nimic: ba încă are boala cercetărilor fără rost și a certurilor de cuvinte, din care se nasc pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele. 1Timotei 6:4

Pe fondul neîmplinirii emoționale și spirituale sunt unii oameni cu o poftă nebună preocupați de nimicuri. Poate ați auzit de celebra constatare a înțelepților conform căreia: „oamenii înțelepți discută proiecte, oamenii mediocri discută idei, iar oamenii slabi discută pe ceilalți din primele categorii”. Când vezi un om în fierbere emoțională discutând despre alții, de cele mai multe ori negativ, să știi că ai în fața ta un om slab, incapabil, mediocru și îngust la minte, chiar dacă mimează deșteptăciunea și filosofia cinstită. E mândru și ranchiunos.

Când obiectul cercetării este mutat de pe fond pe forme și amănunte, până la fleacuri nu mai este decât un pas. Ori cu fleacuri e prea scurtă viața să o înăbuși. Acceptând genul lui de dialog te vei otrăvi iremediabil, va pătrunde fiere amară în cugetul tău și vei fi la fel de pătat ca interlocutorul „iscusit”. Trăiește relaxat și frumos!

Pavel s-a confruntat din plin cu oameni serviabili fideli filosofiei nimicului, de această dată își sfătuiește ucenicul (pe Timotei) să evite categoric orice discuție toxică, obositoare, inutilă și lipsită de sens și conținut. Am mai fost avertizat sporadic pentru faptul că sunt tranșant, sincer am atât de multe proiecte și lucruri importante și nobile de făcut, încât nu mai am chef de nimicuri.

De obicei omul vinovat mută intenționat, chiar inconștient uneori accentul discuții pe fleacuri, tocmai să îndepărteze opinia de la problema lui de fond. Caută motive de critică în alții, îi înjosește, îi denigrează, îi vorbește de rău, toate acestea încercând a acoperi un caracter găunos, care ascunde complexe, frustrări și multă neîmplinire. Aici Pavel avertizează pe Timotei să se țină departe de ciocnirile de vorbe care aduc mai multă tulburare. Pur și simplu să îi eviți cu eleganță și bun simț sau chiar cu fermitate dacă insistă în flecării.

Măsoară-ți vorbele cu pipeta! Cântărește fiecare cuvânt! Gândește de zece ori înainte de a deschide gura și de 20 înainte de a scrie un rând sau vers! Alegeți inteligent interlocutorii să nu te trezești că pierzi clipe importante din viață dând explicații la nimicuri.

Lasă-te înconjurat de înțelepți și fiecare dialog te va fascina. Comunică des cu Dumnezeu, ciește Biblia zilnic și vei căpăta discernământ inclusiv în alegerea anturajului și al subiectului edificator, care nu poate fi decât hristologic.