Inima să-mi fie neîmpărţită în orânduirile Tale, ca să nu fiu dat de ruşine! Psalmul 119:80
Un om cu inima împărțită este un individ pe care să nu te bazezi niciodată, lipsa lui de hotărâre și focus pe planurile ce le doriți comune va trage toată echipa înapoi. Mai ales când vine vorba de orânduirile divine, aici nu se negociază, Dumnezeu însuși nu are ce face cu un om nehotărât și cu inima împărțită pe șapte căi. În căsnicie, în afaceri, în proiecte eclesiale, în oricare domeniu al vieții, inima împărțită te trădează la un moment dat pe lângă faptul că ajunge de rușine s-ar putea să ruineze și planurile serioase.
Consecințele inimii împărțite
1. Lipsa pasiunii. Dacă nu faci cu pasiune un lucru, lasă-i pe alții să îl facă, oricum nu vei aduce nici un beneficiu, asta cu atât mai mult dacă vorbim de aspecte spirituale. Lipsa pasiunii indică direct spre lipsa interesului pentru țelul stabilit.
2. Nestatornicia. O regulă de bază propusă de un leadership de calitate este verificarea statorniciei unui om la locul de muncă, înainte de a fi selectat pe un post, în oricare domeniu. Dacă în ultimii doi ani a schimbat de șapte ori locul de muncă, să nu cumva să îi încredințezi vreo responsabilitate, profilul lui psihologic îmi livrează ideea că în doar câteva luni rămân fără om.
3. Lipsa de performanță. Când mă apuc de un lucru nu este suficient să îmi doresc să îl fac, ci să îmi doresc să îl fac cel mai bine posibil. Voi împinge către extrem limitele capacităților mele pentru a contribui concret cu ceva rezonabil la ceea ce fac, altfel e mai cinstit să las pe alții. Trebuie să las succesorilor un nivel cel puțin mai ridicat decât faza în care am preluat de la predecesori, altfel am trăit degeaba și am ocupat locul altuia mai capabil decât mine.
4. Suspiciunea trădării. Un tip nehotărât și cu inima împărțită înseamnă că are un cuvânt de spus și în cealaltă baricadă. El va juca dublu, va cânta la două mese pe game diferite, va perfecționa două fețe, două măsuri, iar jocul lui dublu din privat și întuneric va lucra la prăbușire și rușinea lui publică nu va întârzia să apară. Trebuie reperat imediat, anihilat și protejată comunitatea. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
5. Duplicitatea. Mai devreme sau mai târziu, va fi dat de gol. Opinia Mântuitorului despre astfel de persoane este radicală: Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona. Matei 6:24
Unii încă mai cred că pot face asta, rușinea îi paște la fiecare colț când Dumnezeu îi va bate peste obraz. Psalmul 3:7
6. Trădarea. Până la trădare nu mai e decât un pas. Fie că e de partea ta sau a inamicului, dar cineva va fi trădat de omul cu inima împărțită. Moartea trădătorului se naște din trădare, spuneam într-o meditație din cartea Lacrimi și rouă. Mare grijă la trădători! Ei sunt rezultatul caracterului lor împărțit. Este atât de urâtă trădarea încât vreau să scutesc de ciuma ei chiar și pe vrăjmașul meu. Acesta din urmă are șansa de a fi reabilitat și este mai puțin periculos decât trădătorul. Ura lui pe față este mai sănătoasă decât sărutul tot pe față administrat de Iuda.
7. Dezamăgirea. Nu fi niciodată interesat de număr. Cantitatea fară calitate nu îți este de nici un folos. Fii un Ghedeon care trimite acasă toți limpăitorii cu limba a apei, care se dovedesc a nu fi bărbați hotărâți, mult mai multe realizezi cu 300 de oameni hotărâți decât cu trei sute de mii cu inima împărțită. Eroilor de la Termopile nimic nu le-ar fi putut rupe frontul dacă nu ar fi existat un cocoșat trădător. Reperează cocoșați din echipa ta și trimite-i acasă până nu te trimit ei în faliment. Până nu vei fi dezamăgit de ei.
Fiule, fii hotărât! Fii demn! Fii dârz! Întărește-ți inima ca un viteaz neînfricat, ca un leu tânăr. Iubește Dumnezeu pe omul hotărât în lucrurile bune ca pe ochii din cap. Nu te uita după vânt că vei secera furtună. Nu te uita la valuri că te vei scufunda ca Petru. Privește țintă la Hristos și vei defila ca un soldat curajos chiar și pe valurile înfuriate.