O „mască” în plus sau o simplă mască?

Tot aşa şi voi, pe dinafară vă arătaţi neprihăniţi oamenilor, dar pe dinăuntru sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege. Matei 23:28

Deci va trebui să purtăm o mască pe gură obligatoriu pe perioada #stării de alertă. Va fi destul de greu pe căldurile acestea, dacă mai porți și ochelari este aproape imposibil. Dar regulile sunt reguli, iar prin definiție necesită un efort în împlinirea lor. Mai greu, mai ușor, până la urmă o vom asuma că nu e păcat și include respect pentru ceilalți și pentru noi înșine.

Pentru alții nu e o mare problemă, o mască în plus. Sunt atât de obișnuiți cu „jocurile de rol” încât au devenit profesioniști în gestionarea de măști. Domnul Isus este foarte tranșant cu fățarnicii care își sluțeau fețele în ziua postului, luau înfățișare posomorâtă și afișau mutre neprihănite. În neghiobia lor considerau că și Dumnezeu e ca oamenii și ar prinde momelea unei impresii bune în schimbul bunătății ca fundament. Dar nu, cu Isus nu te joci: ori ești sincer, ori ești mustrat.

Dacă în viață ți-ai confecționat mai multe măști, lasă-te de meserie. Dacă poate ai făcut colecție, lasă-te de acest „hobby”, există riscul unor mari probleme. Schimbând zilnic pe măsti, te vei confrunta cu tulburări de personalitate și nu vei mai ști nici măcar tu ce și cine ești cu adevărat. Mai mult, s-ar putea și oamenii să fie înșelați de ceea ce vrei să fii, iar când se vor convinge cine ai fost cu adevărat, vor fi dezamăgiți.

Regulamentul măștilor se va termina, dar „sportul” purtării și comercializării de măști comportamentale ucide integrități și caractere.

Fii tu! Fii sincer, onest, frumos! Trăiește în adevăr! Mult mai impresionant este un caracter domol și sincer, decât un ipocrit ce vrea să impresioneze prin, orice. Măștile acoperă expresii faciale și trăsături externe, dar nu vor putea camufla caracterul obez. Un caracter onest se cultivă prin practicarea cu drag a virtuților.

Aruncă masca, fii tu, chiar dacă temporar trebuie să porți o mască pentru protecție medicală. Judecata de apoi va fi un cuptor imens de măști arzânde și un morman de monștri demascați și pedepsiți după dreptate.