Eu sunt un trandafir din Saron, un crin din văi. – Cântarea cântărilor 2:1
Expresia biblică nu se referă la o anume specie a rosaceelor, ci la o întreagă familie de flori imposibil de definit. Adevărul este că are legătură cu femeia. Este imposibil de localizat în timp, spațiu, stil… Vorbim de o capodoperă atât de plină de mister, cu sentimente și un caracter atât de viu colorat, că nu poate fi reperată cu ușurință pe harta iubirii, de aceea ne lăsăm îmbătați de parfumul iubirii ei. Este greu să înțelegem prea multe despre cine este.
10 Lecți de la trandafiri
1. Parfumul. Indiferent câte buruieni are în jur, oricât de mare ar fi aglomerația de plante, nu ține cont că are sub el un pământ negru și impur, el continuă să emane mirosul său îmbătător, pentru că mirosul este în esența sa, în structura sa genetică pe care nu o schimbă mediul. Aici are multe de învățat omul.
2. Trandafirul se numără. Se numără firele, nu spinii. La înmormântare se merge pe număr par, iar iubirii îi rămâne imparul. Se numără petalele, pentru a fi presărate în fața miresei sau în vana înspumată cu apă fierbinte. Mai numărați petalele oamenilor! Unii au devenit „experți” în numărarea spinilor, iar corigenți la numărat petale (calități).
3. Pot sta în buchet și cu spinii. Ei se îmbrățișează fără a se certa de la spini, fără a ține cont chiar de ei. Frunzele amortizează contactul. Și oamenii au spini, știu, dar ne-a dăruit Dumnezeu calități, frunze care amortizează slăbiciunile și ne fac vrednici de iubit. Nu mai dați cu dibăcie frunzele la o parte să scormoniți după spini, să nu vă zgâriați!
4. Trăiește și dacă este tăiat. Totul se învață. Așa cum ne-am adaptat și noi, încăpățânându-ne să nu murim în urma disciplinărilor. Mentorii noștri, responsabili să taie penele răzlețe, în râvna lor ne-au tăiat aripile și picioarele. Dar sângerând, plângând, strângând din dinți, cu lacrimi în suflet, înaintăm. Răspândim parfumul prin piețe și iarmaroace, nu ne plângem de milă, continuăm să îndulcim sentimentele altora, chiar sângerând. Învață de la trandafir, că nu se moare când oamenii hotărăsc, ci când vrea Stăpânul, iar șuruburile iubirii te pot menține în calculele slujirii.
5. Culoarea nu contează, ci parfumul. Deși sunt vreo 200 de specii de rosacee, nu se ceartă între ele, nu se bat, nu se zgârie, deși ar avea spini pentru asta. Fiecare își emană parfumul îmbinat, combinat, împreună cu ceilalți. Atenție la fenomenul George Floyd! Nu tratați oamenii după culoare, fiecare are parfumul lui. Trandafirii ne predau lecția iubirii și nu a rasismului.
6. Admiră floarea dintre spini. Poți să spui: „Cum poate o floare atât de frumoasă avea spini așa mari?” Dar poți să spui și „Cum o tulpină atât de plină de spini poate avea o floare atât de frumoasă?’ Fiecare vede la tine ceea ce urmărește de fapt: binele sau defăimarea. Fiecare are spinii lui. Dacă în mintea ta ai spini, vei număra doar spinii, dar dacă ai caracter parfumat, vei număra petale😉
7. În urmă lasă bucurie. De dragul de a vedea soția cum închide ochii, se bucură de parfum, ridică privirea apoi spre cer și mă îmbrățișează, merită să îi ofer multe buchete de flori, oricât aș cheltui. În urma trandafirilor rămân dâre de iubire. Ce lași în urma ta? Oamenii vor scuipa sau vor vorbi cu admirație? Lași răni sau alifie pentru răni? Învață de la trandafiri!
8. Nu e influențat de mediu. Fie în grădina regală sau prin mansarde, printre buruieni sau grădinile suspendate ale Semiramidei, la intrarea porților principale sau prin parcuri, trandafirul rămâne el. Mulți zic: dacă aș fi în altă țară, dacă aș avea condiții și resurse, dacă ar fi alte circumstanțe. Ascultă-mă bine: fii om acolo unde te-a așezat Dumnezeu! Dacă ești „de soi bun” te va revendica cineva într-o zi și poate vei ajunge în curtea împăraților, dar dacă ai caracter buruienos, te paște focul.
9. Nu este sezonier. Se adaptează metodelor de conservare și creștere. În seră, florărie, cameră frigo, găleată, sau gunoi el continuă să fie viu. În orice oră sau anotimp din an el este viu, pentru că se adaptează mediului și sezonlui. Indiferent care sunt ghețarii din jurul tău, dacă ai esență bună, vei fi viu și falnic atunci când ” buruienile” mor. De frig sau de ciudă, nu mai e treaba ta.
10. Imparțial. Nu ține cont ca noi de mulți factori. Că e bătrâna de 100 de ani sau mama de 60 sau doamna profesoară de 40 sau soția de 30 sau domnișoara de 15 ani sau fetița de un an și jumătate, afro sau europeană, asiatică sau orientală, trandafirul nu ține cont de detalii secundare ca noi, el are rafinament și esență, înseninând toți oamenii deopotrivă. Dacă ai caracter curat vei respecta omul pentru valoarea lui, pentru chipul lui Dumnezeu din el, îl vei evalua din perspectivă divină și vei lăsa o urmă de parfum în fiecare, indiferent de rasă și gen.
Învață de la trandafir. Lasă în urma ta iubire, răspândește parfum printre buruieni, numărați petal, nu spini, oferiți-vă pe voi, nu vă plângeți de milă, ci adaptați-vă condițiilor vieții și veți fi sclipitori când brusturii și buruienile din jur sunt ghețari emoționali, voi veți fi vii și plini de parfum. Hristos în noi, nădejdea slavei. Esența umană este dată de chipul lui Hristos. Altfel am fi niște mărăcini sălbatici sortiți focului gheenei. Dumnezeu are puterea de a te prelucra atât de mult încât florile și roadele tale vor anihila spinii caracterului tău.