-Păi ce odihnă e asta? -De mamă!

„Vreau să fac o baie, sunt obosită”, îmi spune soția. Bine, dragă, du-te linistită, stau eu cu copiii. Ce înseamnă odihnă de mamă?

Înainte de baie, merge la cumpărături, apoi pune mâncarea la cuptor, așteptăm musafiri. Termină de aspirat la mansardă, apoi dă cu mătura, pregătește toate lucrurile, pune mâncare copiilor, îi schimbă și merg la baie. O ajut și eu, sunt prea multe. Ajutorul bărbatului nu este un favor, ci este un act de responsabilitate și de iubire, o obligație a iubirii.

În fine, se află în ușa băii. E ora 15:00. „Yared, ce să îți mai facă mama să papi? Iubire, ai pe masă mâncarea pregătită. Să îi dai și fetiței puțin.” Băiatul, insistent, trăgea de telefon. În timp ce închide ușa, spune: „Iubitu’, vezi că te anunț peste 15 minute să oprești aragazul, ciorbița mai are nevoie de puțin timp.

Iubire, (zic eu apăsat puțin) păi ce odihnă e asta?! Cu aceeași grijulie și iubitoare voce îmi răspunde automat: Odihnă de mamă

Iubiți copii, soți, bunici, șefi! Nu facem statuie mamelor, deși ar merita, nu le ridicăm în slăvi, sunt destul de sus, nu sunt avocatul lor plătit, doar le iau apărarea când se ivește prilejul, dar meseria de mamă este cea mai nobilă. Dragi soți și tați, nu vă lăudați cu salariile voastre, sporuri, realizări, să nu îndrăzniți un minut să vă comparați cu ele, nu avem șanse. Meseria de mamă este nobilă! Implică un milion de mici responsabilități istovitoare, cumplite, epuizatoare, de aceea mă înclin în fața voastră!

-Ce bine a dormit fata azi noapte!

-Foarte bine, zic eu!

– Doar de 3 ori am alăptat-o.

Iar asta se întâmplă iar și…iar și…iar. La nesfârșit, fără concediu, fără prime, fără grade, fără remunerare, ci doar din iubire.

Fac un apel la mai multă prețuire față de femeia care îți este soție sau mamă. Nu trebuie să construiești statui, nici zgârie-nori, trebuie doar să recunoști, să fii mulțumitor, să apreciezi, să iubești. Nu te teme, nu se va înfumura, ci mâine o va lua de la capăt cu aceeași iubire și dăruire, fără prea multe pretenții. Este o chestiune de bun simț să o apreciezi.

Odihnă de mamă? De fapt, nu exista! Veșnic preocupate și îngrijorate, mamele sunt îngeri trimiși spre îmblânzirea și educarea noastră. Oricât de mare ai fi, tânăr sau bărbat, nu uita că ai crescut la sânul unei mame. Cei mai puternici bărbați sunt crescuți de cele mai bune mame.

Nu e 8 Martie, precizez intenționat, fiindcă noi credem că acoperim minusurile noastre cu un buchet de flori primăvara. Decât să iei un buchet mare de flori în martie, mai bine împarte câte „o petală” de iubire, cuvinte frumoase, în fiecare zi…

Vă iubim! Chiar dacă nu vom înțelege niciodată ce înseamnă odihna de mamă!