Dă prioritate, e gratis!

Dă prioritate și vei fi salutat, cam așa suna un proverb contemporan. Nu poți la nesfârșit să fii nemulțumit și îmbufnat că nimeni nu te respectă, nu te salută, nu te observă, dar, oare tu ai făcut ceva în acest sens?

Suntem codașii Europei la capitolul fair-play în trafic. În orașele mari ai impresia că ești la nuntă după „simfonia” caxoanelor. E drept, infrastructura lasă de dorit, de aici pleacă totul: nervi, agitație, pierderea răbdării, aglomerație, stres, întârziere etc. Dar până la condiții mai bune, haideți să ne autodisciplinăm, recuperând demnitatea și omenia, care nu au nevoie de scuze.

Azi Drumul spre Arad a fost foarte aglomerat de dimineață. Am dat prioritate tuturor șoferilor care ieșeau de pe arterele secundare. Am colecționat toate zâmbetele și aprecierile până în oraș. Unele au venit pur și simplu din bun simț, pe altele le-am smuls cu cleștele, ce mai contează. Merită să mă pornesc cu zece minute mai repede, să fiu în grafic și să pot oferi aceste mici gesturi de prioritate, generatoare de bună dispoziție.

Mi-am zis: „eu sunt România!” Dacă eu nu mă schimb atunci cum pot pretinde altora să o facă. Este fascinant sentimentul de mulțumire pe care ți-l aduce recunoștința oamenilor. Parcă simți cum tot traficul se fluidizează, se detensionează, simți că se schimbă lumea. Chiar se schimbă, pentru că mediul tău înconjurător este lumea, iar dacă mediul e toxic, ai menirea de a-l vindeca.

Dă prioritate! E gratis! Ziua ta va fi mai bună, vei fi cu mult mai fericit, iar semenii vor fi aidoma. Dacă eu nu mă schimb, atunci cine? Dacă tu nu te schimbi, atunci cine?

Haideți se poate! Nu se îndeamnă nimeni? Dăm noi startul: Start la prioritate!