Din ciclul REPERELE IUBIRII
NECUVIINCIÓS,-OÁSĂ. Definiție, paradigmă = Care este lipsit de bună-cuviință, de respect, de politețe; care nu este cuviincios; obraznic.
Dragostea nu este vulgară. Atât în vorbire cât și în ținută, dragostea acționează între limitele decenței. Mergi să cumperi haine și colinzi un oraș întreg să găsești o pereche de pantaloni decenți. Pentru doamne e și mai complicat.
Îmbrăcămintea vulgară deservește filosofiei consumeriste, care exploatează senzaționalul la maxim, ignorând profunzimea iubirii, ce implică suflet, onestitate, probitate, caracter. Psihologii au constatat că este o strânsă legătură între îmbrăcăminte și coeficientul de inteligență. Suprafața de corp acoperită este direct proporțională cu coeficientul de inteligență. Cu cât mai dezbrăcată este o persoană în public, cu atât este mai expusă riscului de a fi desconsiderată de către persoanele cerebrale.
Dragostea nu este obraznică. Necuviința, vulgaritatea, sau indecența au în ele o formă de răzvrătire, de nonconformism, nevoie de validare socială cu orice chip, ori acest lucru îl face un om lipsit de iubire. Dragostea nu e necuviincioasă atât în port, cât și în vorbire, relații interumane și mai ales raportat la divinitate.
În cartea sa Dragoste și respect, dr. Emerson Eggerichs, apreciază că fără respect, dragostea nu e dragoste. Poate fi o relație senzorială, bazată pe consumul de plăcere și exploatare a partenerului, dar nu e dragostea curată, sfântă.
Cum îți dai seama dacă un om te iubește? Simplu. Vezi mai întâi dacă: te respectă, îți vorbește frumos, este politicos cu tine, te vede mai presus de sine, aceasta este persoana cu care trebuie să te căsătorești. Iar dacă deja formați o familie țineți-vă strâns unul de altul și împreună, de Dumnezeu.