Ce-ți dorești tu ție, dragă român al României?

Spune-ți tu însuți sănătate Ioane, că nimeni nu îți dorește sănătatea așa cum ți-o dorești tu! Spunea deseori mama copilului ei, Ion Creangă.

Cam asta este situația. Strănută un om, îi zic sănătate, dar el continuă să bea, să se drogheze, să inhaleze nicotină, să se îmbrace sumar, întreb la ce îi ajută vorbele mele? Într-adevăr sunt mari și bine intenționate, dar neluate în seamă se transformă în niște biete vorbe goale.

Sunt convins că Eminescu a avut cele mai bune intenții, a fost o minte sclipitoare și genială, dar ce folos, dacă românul nu se schimbă? A intrat în gena noastră invidia, minciuna, hoția, înșelăciunea… Române, dorește-ți tu schimbarea!

Toată viața așteptăm (nu generalizez), ajutor social, mărirea pensiilor și salariilor, dar nu așteptăm o mărire a normei de lucru. Stăm pironiți pe fondurile europene, care ne îndatorează și mai mult. România are resurse pentru 1000 de ani. Este una dintre cele mai bogate țări din lume. Dragă române, nu o vinde pe nimic!

Ajută-te, române! Nu aștepta la nesfârșit mâna intereselor străine, acționează! Nu pe împrumuturi de la UE sau FMI se dezvoltă o țară, ci prin implicare, cinste și muncă. Bani avem, idei asemenea, cap ne mai trebuie.

Crede, române! Dar credința ta să fie asumată în fapte, nu doar în teorie. Nu uita că, vorba poetului, „Cât timp românul crede în sine, în Dunăre și în Ceahlău (dar eu aș pune „și în Dumnezeu”), îi va fi bine.” Credința fără fapte este moartă în ea însăși, spunea apostolul Iacov.

România suntem noi! România ca nume, este doar un concept, un nume de țară, dar nu României trebuie să-i dorești ceva, ci administratorilor ei. Noi facem cinste țării în lume, noi îi determinăm pe englezi să pună afișe în românește: „Vă rugăm nu mai furați!” Noi putem înregistra cărți cu ISBN la Biblioteca Națională a României, noi putem umple celulele de la Rahova.

Tot ce ai dori României, dorește-ți ție. Tu ești România! Tu ești principalul agent al schimbării! Tu ești motorul țării tale! Tu ești mândria ei! Altfel, putem dori la nesfârșit, în mod abstract și derizoriu țării, dar eu rămân la fel. Am ratat ținta în acest caz.

Spune-ți tu sănătate, române! Cinste. Curaj. Progres. Adevăr, că nimeni nu ți le dorește cum le dorești tu!