Un gând bun de bobotează

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către creștini. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie[1] sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.

Botezul Domnului este un model pentru fiecare dintre muritori. Domnul Isus nu era obligatoriu să se boteze pentru că era sfânt, dar a făcut lucrul acesta pentru ca omul să înțeleagă faptul că botezul nu este o opțiune, ci pentru cei care vor sa fie mântuiți(salvați), botezul este un act obligatoriu și al deciziei personale, și nu se negociază.

Domnul Isus s-a botezat, Ioan a botezat foarte mulți oameni, apostolii s-au botezat, după înviere erau deja vreo 500 de frați botezați, la care Isus se arată. În ziua cincizecimii s-au mai botezat vreo 3000, călătoriile misionare ale apostolului Pavel au lăsat și ele în urma zeci de biserici în tot imperiul Roman. Toți părinții bisericești s-au botezat, iar până în zilele noastre sunt milioane de oameni care s-au botezat în toate țările și culturile de pe glob.

Citind Biblia, în urma nașterii din nou și eu m-am botezat, părinții mei, frații mei, de când sunt în slujire am botezat zeci, chiar sute de oameni cu botezul propovăduit de Isus. Am botezat oameni cu vază și săraci, femei și bărbați, tineri și bătrâni, activi și muribunzi, pe toți în urma mărturisirii personale înaintea lui Dumnezeu a credinței lor în mod public și conștient. Le-am administrat botezul în Numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt.

Sfânta maica Domnului avea să spună la nunta din Cana: „faceți tot ce vă va zice El!”

Acesta este îndemnul meu pentru toți muritorii, același ca al doamnei Maria(mama Mântuitorului): faceți tot ce vă spune El, la care adaug, dar faceți și AȘA CUM vă spune El!

Șase pași obligatorii spre mântuire:

1. Cine aude cuvântul. Credința vine în urma auzirii, înțelegerii, convingerii personale;

2. Cine crede. Asumare cerebrală și emoțională a convingerilor duhovnicești, neforțate;

3. Se pocăiește. Manifestarea regretului pentru păcatele comise, mărturisirea și renunțarea la ele;

4. Și se botează. Actul benevol, administrat prin scufundare a individului care cere asta implicând voința;

5. Și se sfințește. Asumarea faptică a credinței prin roade vrednice de pocăință, practicate prin Duhul Sfânt.

6. Perseveranța până la capăt. Dar cine va răbda până la sfârșit va fi mântuit.

Acesta va fi mântuit. Gânduri bune tuturor! Asta ne învață boboteaza!