Pastorul Vasile Talpoș a plecat acasă.

Sunt oameni care trăiesc degeaba pe pământ. Nici unul dintre noi nu a adus nimic în lumea aceasta și nici nu va lua nimic din ea, așa cum bine constata regele Alexandru Macedon care a cucerit întreg pământul. Nu ne permite dezintegrarea materiei să luăm bagaje și lichidități cu noi în veșnicie. Harul pe care Dumnezeu ni l-a făcut, totuși este de a ne ajuta să trimitem înainte bogățiile/comorile care nu se pot vesteji.

Fratele Vasile Talpoș a fost un erudit desăvârșit. A înțeles foarte bine rolul pe care îl are pe pământ, a investit cu folos și înțelepciune energia și talantul, a slujit oamenii cu bucurie și profesionalism. Un teolog eminent, un predicator bun, un păstor bun cu o învățătură clară, cu abordare călduroasă, matură și biblică a Cuvântului Sfânt. Cuvânt de care a fost îndrăgostit o întreagă viață.

Sunt oameni care trăiesc istoria scrisă de alții. Sunt oameni care fac istorie prin aportul lor unic. Dar sunt și oameni speciali trimiși de divinitate în istorie pentru scopuri nobile, dumnezeiești. Pastorul Vasile Talpoș a fost unul dintre ei, care a îndeplinit cu maxim de punctaj misiunea încredințată. Așa săraci suntem în cuvinte pentru a cuprinde lucrarea magistrală a acestor titani care reușesc să graveze prin scrierile lor eternitatea în inimile descendenților.

„Rodul activitatii sale didactice si academic-stiintifice s-a materializat printr-o serie de materiale publicate de-a lungul anilor, ca autor a mai multor carti, cursuri, monografii si articole, dintre care amintim selectiv:

  • Studiu introductiv in Legea, Istoria si Poezia Vechiului Testament, Editura Didactica si Pedagogica R.A. Bucuresti, 1999, ISBN 973-30-5971-4
  • Studiu Introductiv in Profetia Vechiului Testament, Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2006, ISBN 973-731-313-5
  • Propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu, Editura Lumina Lumii, 1994, Germania

In anul 2012 Prof. univ. dr. Vasile Talpos a primit titlul de profesor emerit din partea Universitatii din Bucuresti, precum si din partea Institutului Teologic Baptist din Bucuresti.”

Avem motive de a mulțumi lui Dumnezeu pentru că o instituție precum Universitatea din București oferă titlul de profesor emerit unui frate de-al nostru în Hristos, prof. Univ. Dr. Vasile Talpoș.

Încă din vremea studenției am avut harul de a pune mâna pe unele dintre scrierile domniei sale. Vădit pasionat de Vechiul Testament, de Legea, Istoria și Poezia biblică, fratele Vasile rămâne în amintirea noastră ca un erudit dintre cei de frunte, oameni de asemenea calibru se nasc puțini în istorie. A știut să investească împreună cu Dumnezeu, ori ce aduni cu El nu se risipește niciodată. A trimis înainte rodul slujirii sale, a lăsat și în urmă amprente ale realizărilor academice. Nu ne rămâne decât să mulțumim lui Dumnezeu pentru harul de a fi contemporani cu astfel de oameni, a le urma exemplu hristologic și a lua învățăminte.

Familia a rămas fără un stâlp de susținere important, un rabin, tată, bunic și om minunat. Biserica Baptistă „Betania” Sibiu este în doliu, Biserica Baptistă „Nădejde” din București unde fratele pastor a slujit trei decenii este în doliu, Institutul Teologic Baptist este în doliu, Uniunea Baptistă are motive de a fi în doliu, România poate lua un minut de reculegere, „s-a stins un mare om în Israel!” Dumneavoastră, toți, cei care ați fost slujiți și învățați de fratele păstor vă transmitem sincere condoleanțe. Cel mai câștigat în toată ecuația asta este Dumnezeu, care mai are un sfânt promovat, ajuns cu bine la linia de final.

Anunț!

„Luni si marti, de la ora 18:00, în cadrul Bisericii Creștine Baptiste „Betania” din Sibiu, se vor desfasura slujbele comemorative de priveghi cu ocazia plecarii la Domnul a fratelui Vasile Talpos. Sluba de înmormântare va avea loc miercuri, 27 octombrie 2021, în aceeasi locatie, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, unii dintre cei care au fost influențați de slujirea fratelui Talpoș vor avea scurte cuvântări, via Zoom, în cadrul celor doua seri comemorative de priveghi și a serviciului de înmormântare de miercuri. Cei care vor fi prezenți la înmormântarea de miercuri, vor transmite mesajul în mod fizic la fața locului. Dumnezeu să mângâie familia îndoliată și să-Și culeagă Slava și cu ocazia acestor evenimente” !Din mesajul transmis de Radu Câmpean, pastor al Bisericii Creștine Baptiste Betania din Sibiu.