Marele rău al binelui trâmbițat

Ci tu, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta. Matei 6:3

~Binele făcut și trâmbițat se transformă într-un mare rău pentru „binefăcător”~

Vedem multe fapte eroice, multe fapte bune făcute de mulți oameni. Trebuie avut mare grija însă, pentru că ne putem expune unor riscuri considerabile. Unii de teama riscurilor nu mai fac nimic. Și așa este rău. Alții de dragul 🤳🤳🤳 selfie-urilor 🤳🤳🤳🤳 fac prea mult, dar pot rata răsplata.

1. Riscul expunerii săracului. Niciodată să nu faci poză cu omul pe care l-ai ajutat. Este nobil, are chipul lui Dumnezeu în el, are demnitate, are onoare. Făcând poză și distribuindu-l, îi pot leza demnitatea (stigmatul social se șterge foarte greu). Când auzi pe cineva: „Fă poze cu oamenii și ajutoarele pe care ți le-am trimis”, să fugi! Trimite-i sacii de ajutoare înapoi și fă-i lui poză.

2. Riscul pierderii răsplătirii. Domnul Isus avertizează că doar binele făcut în ascuns va fi răsplătit. Tot ce trâmbițăm, publicăm, distribuim, ne poate crea o imagine favorabilă în mediul online, dar e incompatibilă unui caracter evlavios, discret și sfânt. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata, prin like-uri, prin inimioare etc.

3. Pescuirea de profitori. Toți filantropii recunosc faptul că au fost abordați pe rețelele de „anti-socializare” cum le numesc eu, iar dacă nu au fost satisfăcute mofturile lor, au împroșcat cu noroi, acuze, calomnie. Data viitoare așteaptă de la tine, el nu așteaptă de la Dumnezeu. Legați-i de Dumnezeu! Cum s-a trezit Gigi Becali cu o turmă de „nevoiași” la poartă. Tot e bine, realizezi că nu ești Dumnezeu. Că nu poți oferi pe măsura laudelor.

4. Îl pune pe Dumnezeu în umbră. Cine acționează în ascuns îl proslăvește pe Dumnezeu, cine acționează în regim de 🤳 selfie🤳 se proslăvește pe sine, dar nu va fi pontat de Dumnezeu. Lăsați-l pe Dumnezeu să își ia slava. Nouă ne este suficientă mulțumirea de sine a beneficiarului și bucuria lui.

5. Lăudăroșia vieții. Nu subiectul e vinovat, ci atitudinea. Nu e neapărat să te lauzi cu bani, mașină, funcție, realizări. Satana se strecoară pe tărâmul celor mai bune intenții să semene lăudăroșie, trufie, el știe că astfel te trimite în dizgrațiile divine.

6. Riscul eclipsării celorlați binefăcători. Am întâlnit oameni pe care lumea nu dă doi bani, dar care fac lucrări mărețe în ascuns. Automat cel care are un aparat de promovare este lăudat, aclamat, apreciat, iar ceilalți sunt criticați că nu fac nimic. Dar oare avem dreptate? Dumnezeu va săpa în ascuns, iar acolo va găsi tot ce s-a făcut cu motivație curată. Iată ce va fi răsplătit!

Fiți voioși! Faceți bine! Să facem cât mai mult bine, la cât mai multe persoane! Cât mai avem prilej! (Galateni 6:10). În egală măsură să fim atenți să îl facem cu înțelepciune, să nu ne dăuneze tocmai nouă, celor care am fost activi.

Într-un articol ulterior voi face paralela între faptele bune și faptele neprihănite ale sfinților.

2 gânduri despre „Marele rău al binelui trâmbițat

  1. Nici ca se poate o tema mai reala si sincera la ceea ce se petrece.Sunt in asentimentul tau frate.Chiar ma gandeam cum se simt acei oameni flamanzi care abia astespta la caldura ei sa fie pozati sa fie aratati lumii intregi.Numai chef de poze cred ca nu ai cand ti dezbinata familia,cand suferi de panica,cand esti flamand si nenorocit…Domnul sa ne inspire pe toti !🙏

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.