Tulburarea și victimele colaterale

Iosua 7:24-26
Iosua și tot Israelul, împreună cu el, au luat pe Acan, fiul lui Zerah, argintul, mantaua, placa de aur, pe fiii și fiicele lui Acan, boii lui, măgarii, oile, cortul lui și tot ce era al lui și i-au suit în valea Acor.
Iosua a zis: „Pentru ce ne-ai nenorocit? Și pe tine te va nenoroci Domnul azi.” Și tot Israelul i-a ucis cu pietre. I-au ars în foc, i-au ucis cu pietre
Și au ridicat peste Acan un morman mare de pietre, care se vede până în ziua de azi. Și Domnul S-a întors din iuțimea mâniei Lui. Din pricina acestei întâmplări s-a dat până în ziua de azi locului aceluia numele de valea Acor (Tulburare).

Tulburările nu fac bine. Tulburările crează confuzie și ucid oameni vinovați și nevinovați, pentru că răul trebuia stârpit din țară. Asta era în Vechea Rânduială. În Noul Legământ doar sufletul care păcătuiește, acela va muri. „În zilele acelea, nu se va mai zice: ‘Părinții au mâncat aguridă, și copiilor li s-au strepezit dinții’, ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui; oricărui om care va mânca aguridă i se vor strepezi dinții! Ieremia 31:29-30

Dragi părinți fugiți de tulburare, s-ar putea să nimiciți liniștea și încrederea copiilor. Stimați slujitori fugiți de tulburare la alegerile ecleziale, s-ar putea să creați rupturi și să frângeți inimi, pentru că tulburările fac victime colaterale. Orice nelegiuire mascată, orice păcat cosmetizat și împachetat în folia înflorată a intențiilor bune, ascunde în sine blestem și groază, e calul troian care aduce moartea.

S-ar putea să fii victimă colaterală. Nu e vina ta că au divorțat părinții, că ai fost mințit de prietenii cei mai buni, că ai fost nedreptățit de patronul tău sau poate ai fost înșelat de partenerul tău sau de politicieni, sau poate cineva te urăște de moarte, e jobul lui, iar la final el își va primi „plata” . Dacă intră cineva cu mașina în tine este direct responsabil. El va trebui să suporte dauna, îți dă asigurarea și pe barba lui se va repara mașina.

Victimele colaterale nu sunt complice nici inculpate. Nu te mai învinovăți la nesfârșit pentru păcatele altora! Auto-condamnarea este doar pentru propriile fapte! Chiar dacă în jurul tău se consumă ura pe pâine, se aruncă zilnic cu blesteme și înjurături, se consumă substanțe interzise și alcoolice, tu fii lumină! Bucură-te de soarele acesta frumos de dimineață, de cerul senin, de zâmbetul lui Dumnezeu, de iubirea soției/soțului, de gingășia copiilor. Trăiește viața între frontierele frumosului, iar bucuria mântuirii nu va evita adresa ta de casă!

Pentru că ea, tulburarea vine acolo unde este orgoliu, pofta de putere și păcat, mândrie, lăcomie de bani și de avere, acolo unde e diavolul. Dar smerenia, recunoașterea la vreme, pocăința, mila, înțelepciunea limpezesc lucrurile, aduc lumină și astfel se poate stinge chiar mania aprinsă a lui Dumnezeu!

Fugiți de tulburare!