Duhovnicești pentru neprihăniți

(Prov 24:16) Căci cel neprihănit de șapte ori cade și se ridică, dar cei răi se prăbușesc în nenorocire.

Nu te arunca pe scaunul de judecător înaintea lui Dumnezeu. Hristos, astăzi stă pe scaunul harului, asta înseamnă milă, iertare, reabilitare, ridicare, dacă vede remușcare și pocăință. Nu te grăbi să bagi nici în rai prea repede pe nimeni, nici în iad, că ești doar om și deocamdată nici destinația ta nu e pecetluită. Judecata noastră înseamnă că un păcătos judecă pe un alt păcătos pentru că a păcătuit în mod diferit de cum a păcătuit el.

Personal am păcătuit de multe ori judecând oameni neprihăniți, pe care inconștient i-am catalogat ca fiind oameni firești și păcătoși. Biblia spune că cel neprihănit cade, alunecă, este prins în cursă, se poate amesteca fără voie, poate fi trișat, amăgit, descurajat, dezgustat. Cine? Cel neprihănit. „E păcătos frate, uite ce a putut să facă?’ De unde știi că e păcătos? Ai vorbit tu cu Dumnezeu? Și dacă e neprihănit?

Om neprihănit = curat, imaculat, nepătat, pur, fără vină. Din definiție înțelegem că și cel neprihănit este la fel de expus căderii, chiar dacă se face uneori fără voia lui, fără vină, poate este mânjit de alții sau chiar într-o secundă neveghere se pătează voit pe hainele sale albe. Atenție cum îl abordați?

(Gal 6:1) Fraților, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greșeală, voi, care sunteți duhovnicești, să-l ridicați cu duhul blândeții. Și ia seama la tine însuți ca să nu fii ispitit și tu.

Cea mai mare problema a generației noastre este că se apucă oameni neduhovnicesti, firești, fără experiență, fără milă, fără caracter, fără Dumnezeu să „ridice”, să critice pe cei care cad. Dacă nu ești un om neprihănit nu te băga, picați amândoi în groapă ca „orbul care călăuzește pe un alt orb”.

Omul duhovnicesc = spiritual, sufletesc, preoțesc. El reabilitează cu milă, compasiune, răbdare, bunătate, înțelegere, pentru că el are un caracter ales, are inimă ca a lui Isus, are dragoste și bune intenții, are menirea și chemarea de a face reabilitare.

Ai auzit tu ceva anume despre cineva anume, lasă-l pe mâna oamenilor neprihăniți, altfel îl trântești mai jos decât este și s-ar putea sa îl omori. De ce să fii acuzat de Împărat pentru omor calificat „din culpă” sau chiar în culpă?

Dacă ești un om neduhovnicesc nu te băga la lucruri neprihănite!