Țepușul, un veritabil aliat!

„Și ca să nu mă umflu de mândrie din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un ţepuș în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască și să mă împiedice să mă îngâmf. De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia. Și El mi-a zis: „Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită.” 2 Corinteni 12:7‭-‬8

Se presupune că ar fi fost o problemă la stomac a apostolului Pavel. Sau o problemă oftalmologică. Sau una a conștiinței, simțind vina pentru uciderea lui Ștefan. Nu știm. Deducem însă că este vorba de ceva foarte jenant, greu suportabil, incomod, din moment ce s-a rugat insistent Domnului să-l elibereze. Dar se pare că la acest nivel de relație cu Dumnezeu se poate discuta și în acești termeni: „știi, Pavele, ți-am dat atâta har, încât nu există durere sau problemă sau suferință expediată spre tine pe care să nu o poți duce” Fii dârz, fii tare, îmbărbătează-te. Tu ești un bărbat al credinței care nu cedează.

Da. Cam așa discută Dumnezeu cu un autor inspirat, care scrie jumătate de Nou Testament. Legătura strânsă cu cerul te face imun la suma tuturor atacurilor demonice sau chiar mai rău decât atât, la atacurile frățești. Dacă ai har, ai tot. Harul te face alpinist. Cu harul lui Dumnezeu escaladezi toți Alpii deznădejdii, te trece peste Hymalaia ca peste mușuroiul de cârtiță dintre straturi. Iar peste văi face podeț de lacrimi și treci de partea lui, de partea lui Hristos.

Iată cum țepușul considerat inamic până astăzi, este de fapt un puternic aliat. Bârfă te fericește, lovitura te întărește, critica te face mai atent, necazul te îngenunchează, durerea te face mai sensibil. Iar când privești în urmă constați că ai învățat ceva din fiecare. Având acces la revelație direct din cer, Pavel vede cum stă la pândă duhul mândriei. Zice: „Da Doamne, decât să cad, mai bine sufăr”. El știe că mândria este înainte-mergatoarea pieirii și trufia deszăpezește calea căderii. Dacă un pneu are un cui, poți să umfli cât vrei în el că nu va exploda. Acesta este rolul țepușului. Mulțumesc, Tată! Te laud!

Ești considerat ciudat? Ești calomniat? Suferi? Te doare vorba rea? Suspini? Ai dureri în trup? Dacă sunt pe nedrept, ești pe drumul sfinților, dacă sunt pe drept, învață de la sfinți!

Fii fericit! Rabdă! Fii blând! Iubește! Mergi mai departe crezând! Hristos este lângă tine!