„Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăși zic: Bucuraţi-vă!”
Filipeni 4:4
Înseamnă că sursa bucuriei noastre este Dumnezeu. Nu banii, nici bunăstarea, nici laurii, nici belșugul material. Bucuria se pare că are rădăcini divine. O! Iată de ce nu ești bucuros! Nu cumva urmărești bucuria în efemeritate? Nu o vei găsi. Pentru că viața este plină de vești rele, de inconveniente, de eșecuri, de lipsuri, de probleme, așa că vei găsi suficiente motive să plângi, să te tângui, să fii morocănos.
„Bucurațivă totdeauna în Domnul”. Chiar totdeauna? În orice circumstanță? Se pare că da. Cum e posibil? Apostolul Pavel îi îndemna pe romani să se bucure „în nădejde”, anticipat, în avans. Cunoscând faptul ca Dumnezeu este suveran și interesat de binele și bucuria mea, ca un copil ce se încrede în tăticul lui, am și eu încrederea aceasta. Că Domnul va dirija lucrurile spre bucuria mea. Asta se traduce cam așa: Sunt sănătos, mă bucur. Sunt bolnav, mă bucur că Dumnezeu mă va vindeca.
Bucuria este dată de gesturile mici pe care le oferim, pe care le primim în fiecare zi. Are legătură cu floarea aceea de păpădie ruptă și oferită cuiva drag. Cu admirarea fluturașului ce s-a așezat pe frunza de piersic. Cu aplauzele oferite copilașului care și-a terminat poezioara. Cu aburii de la ciocolata caldă de dimineață, petru care îi mulțumești lui Dumnezeu. Cu plimbarea pe faleza unui râu, fie el și înghețat. Cu fiecare rază de soare care îți mângâie obrazul când întră pe fereastra de la living. Bucuria deci, e generată de lucruri mici. Ea este roadă a Duhului Sfânt, o caracteristică obligatorie pentru insul locuit de Duhul lui Dumnezeu.
Împarte în jurul tău bucurie. Primește bucuria oferită de alții. Să fii mai calofil=iubește frumosul. Fii mulțumitor! Pavel ne trimite la izvor. La izvorul bucuriei și al vieții, Dumnezeu. Când ți-e bine bucură-te. Când ți-e greu ai nădejde în Domnul, adică iarăși bucură-te. Cam asta ne zice apostolul neamurilor.
Fericirea este alcătuită dintr-o suită de bucurii mărunte. Nu știi să te bucuri, nu vei fi niciodată fericit. Bucurați-vă! Și mai zic o dată: BUCURAŢI-VĂ! Primesc bucuria lui Dumnezeu și ofer bucuria Majestății Sale și altora. Asta înseamnă bucurie la puterea a 2-a.