EȘTI ATÂT CÂT CITEȘTI, DAR MAI ALES CÂT ÎNȚELEGI

EȘTI ATÂT CÂT CITEȘTI, DAR MAI ALES CÂT ÎNȚELEGI.

– Înțelegi tu ce citești?

– Cum aș putea să înțeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva.

Cam așa a decurs dialogul dintre apostolul Filip și famenul etiopian în Fapte 8:30. Se deduce că este foarte important SĂ ÎNȚELEGI ce citești. O simplă lecturare este ineficientă. Când vei înțelege bine un lucru, acesta naște convingeri. Ori convingerile oferă dinamica faptelor. Pentru că în fapte noi trebuie să luăm fața demonilor, care, așa cum spunea apostolul:  și dracii cred și se înfioară, dar ei niciodată NU FAC voia lui Dumnezeu. Iac. 2:19

Ce înțelegeți dumneavoastră prin noțiunea de carte? A fost întrebat Petre Țuțea. „În afara cărții nu trăiesc decât dobitoacele și îngerii. Unele din lipsă de rațiune, iar îngerii pentru că au rațiune superioară și nu au nevoie de auxiliare”. A fost răspunsul unui gânditor cinstit, ca Țuțea.

Cam despre asta este vorba. Sunt două categorii de oameni: unii nu citesc deloc, aceștia au rațiuni atrofiate și pot fi ușor manipulați. Iar alții citesc doar superficial, short message, aceștia nu înțeleg nimic pentru că ignoră fundamentul gândirii: Cugetarea. Nici aceștia nu prezintă vreo amenințare pentru miopia intelectuală sau spirituală, atât de prezentă în societatea de astăzi.

Cine citește cărți bune, are mintea aerisită. E greu de amăgit, sau poate fi chiar deștept. Cine înțelege ce citește, devine pedagog. Dar cine citește și înțelege Biblia, are toate șansele de a deveni sfânt. Oricine poate fi candidat.

Citește, memorează, cugetă, studiază și străduiește-te să înțelegi. Așa se nasc oamenii pe care Dumnezeu îi folosește pentru a modela caractere și a îndruma destine. Harul lui Dumnezeu, este cel mai bun catehet și se află la îndemâna oricui: Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toți oamenii, a fost arătat. Și NE ÎNVAȚĂ să o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie, așteptând fericita noastră nădejde și arătarea slavei Marelui nostru Dumnezeu și Mântuitor, Isus Hristos. Tit 2:11-13

Dumnezeu și societatea au nevoie de tine. Să fii citit, cu bun simț, elegant și cu frică de Dumnezeu. Iar CUMPĂTAREA, o roadă a harului divin, amintită mai sus, menține în echilibru integritatea ta.

Mă bucur că ai citit până aici! Încearcă să ÎNȚELEGI esența acestor cuvinte.