A 13-A PORUNCĂ: „SĂ URĂȘTI”

  13 LUCRURI PE CARE  LE URĂȘTE DUMNEZEU ȘI ÎN 2018

Nu este vorba despre nici-o ordonanță suspectă dată peste noapte, nici de vreun amendament special, anti-biblic. Nici cu instigare la ură sau violență. Mai ales că îndemnul este făcut în dragoste, cu trimitere la dragoste.  Nu. Pur și simplu este vorba despre ceva ce Dumnezeu urăște de moarte și ne poruncește să facem același lucru. Scopul este mai degrabă introspectiv. Este o autoevaluare, nu aventura căutării unor vinovați.

CE URĂȘTE DUMNEZEU?

 1. Pe cei ce fac fărădelegea. „Tu urăști pe cei ce fac fărădelegea” Psalmul 5:5. Dumnezeu urăște pe omul care în mod conștient și premeditat, are ca stil de viață săvârșirea nelegiuirii. Este vorba despre omul care iubește să facă răul, fără să regrete ceva. Este urâtă cu alte cuvinte purtarea păcătoasă Psalmul  101:3, pentru fărădelegea pe care o practică. Asta îl face urât și înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.
 2. Răul. „Urâți răul, cei ce iubiți pe Domnul”. Psalmul 97:10 Este imposibil să iubești cu adevărat pe Dumnezeu și în același timp să iubești și răul. Aici se referă la rău ca fenomen, nu la individ. Ori dacă nu manifești ură conștientă față de rău(faptă nu individ) nu poți să zici că iubești binele.
 3. Din Proverbe 6:16-19. Ochii trufași. Da, ochii plini de trufie, răutate invidie, ură, care umilesc pe semeni sunt o urâciune. Privirile sunt responsabile de multe păcate. Tot felul de gesturi compromițătoare care aduc jignire și păcate grave. Privi întunecate, ochi răi, tragerea cu ochiul cu referire la cineva care este cu spatele în bătaie de joc, gesturile cu scop de flirt. Atenție la gesturile olfactive vinovate!
 4. Limba mincinoasă. Minciuna este acea anomalie socială care îmbracă haina adevărului. Este atât de găunos și dăunător omul mincinos, el este un cancer social. Este foarte aspră pedeapsa pentru limba mincinoasă, deoarece mușcă din adevăr cu dinții nesimțirii, distorsionează adevărul, duce în eroare și creează confuzii, pentru a-și scăpa pielea de datorie morală, sau de la moarte. Tot aici amintim pe bârfitor și calomniator. De aceea mărturia mincinoasă este amendată, criticată, urâtă și pedepsită de Dumnezeu. Mai bine sufăr eu din cauza adevărului, decât să sufere adevărul din cauza mea.
 5. Mâinile care varsă sânge nevinovat. Câte victime colaterale nu au făcut războaiele? Câți oameni sacrificați fără nici un pic de vină! Aici se încadrează mai ales și atentatele teroriste, dar și șmecheriile făcute cu cărțile de joc, care îl jefuiesc pe cel sărac de minte. Orice activitate manuală nefirească, furturi, violență.  Pedepsirea unui vinovat are legalitatea ei, funcție de constituția țării în care este comisă ilegalitatea, dar când un om nevinovat este distrus, atunci intervine Dumnezeu.
 6. Inima care urzește planuri nelegiuite. Aici se încadrează afaceriștii necinstiți, proxeneții, hoții, criminalii, agresorii de orice fel, etc. Toți aceștia activează spre ura lui Dumnezeu și împotriva Sfintei Scripturi. Orice uneltire și plan malefic gândit de individ e supărător pentru cer. Aceasta arată suveranitatea lui Dumnezeu, care cunoaște inclusiv planurile neverbalizate ale minții și inimii omului.
 7. Picioarele care aleargă repede la rău. Se aleargă mult pe pământ. Oamenii mișună prin orașele și metropolele noastre. Noi nu știm destinațiile lor, dar înțelegem că cerul are o contabilitate foarte bună, urmărind până la destinație căile omului. Multe căi par bune omului, dar nu toate duc la viață. Sunt picioare îndreptate spre păcat, compromis, nelegiuire, iar apoi la moarte. Aici se încadrează găștile, traficanții ilegali de orice fel, benzile de hoți, tâlharii.
 8. Martorul mincinos care spune minciuni. Nu știu dacă există și martor mincinos care să spună adevărul. Dar nu pentru asta este specificat cu un fel de bold psihologic: mincinos care spune minciuni. Sunt oameni care își compromit caracterul și viața pentru o sticlă de vin, sau o oarecare sumă de bani. Oamenii aceștia mint cu nerușinare. Spun că au văzut și auzit ceva ce nu au văzut sau auzit vreodată. Se pun martori la procese, depun mărturii mincinoase în defavoarea celui absent sau sărac. Ei lucrul acesta păgubos pentru victimă, este o urâciune înaintea lui Dumnezeu.
 9. Cel ce stârnește certuri între frați. Mântuitorul îi fericea pe cei împăciuitori în predica de pe munte Mat. 5, și le promite că vor fi chemați fii ai lui Dumnezeu. Înțelegeți acum de ce urăște Domnul Dumnezeu pe cel care stârnește certuri între frați? El este de fapt un mic diavol. Asta fac demonii 24 de ore din 24, ei bagă intrigă, zâzanie, organizează conflicte și bătăi. Vai de cel ce bagă intrigă și minte și stârnește/inventează certuri între frați! Acesta poate fi un străin sau un frate care vrea să câștige sau să revendice teren pierdut.
 10. Sărbătorile combinate cu păgânism și nelegiuire. „…Nu vreau luni noi, sabate și adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea. Urăsc lunile voastre cele noi și praznicele voastre mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi” Isaia 1:13-14. Îl vedem pe Dumnezeu în lehamite. Scârbit de sărbători păgânizate. Ooo! Aproape 100% dintre sărbătorile noastre de astăzi sunt compromise și culmineză prin mahmureală și preacurvie și violență. Rețineți! Dumnezeu le urăște. Nu trebuie să se rezume totul la: ”m-am simțit bine”, oare Dumnezeu cum s-a simțit? În cinstea cui este sărbătoarea? Cine câștigă?
 11. Jurământul strâmb. „…Să nu iubiți jurământul strâmb! Căci toate lucrurile acestea Eu le urăsc, zice Domnul” Zaharia 8:14 b. Fie că este vorba de jurământ politic, sau social, sau banal, medical, spiritual, acesta trebuie respectat. Pentru că în baza acestuia primești încredere și girezi încredere. Nerespectarea jurământului înseamnă suspendarea clauzelor și responsabilităților și profitarea la maxim de beneficii. Ori lucrul acesta este păcătos.
 12. Divorțul. „Eu urăsc despărțirea în căsătorie, zice Domnul” Divorțul este la ordinea zilei astăzi. A început a fi un fel de trend, o modă postmodernistă. Femei care se laudă cu numărul de bărbați și de căsnicii, bărbați deasemenea. De ce le urăște atât de mult Dumnezeu? Pentru că atrag după ele consecințe grave: Încălcare de legământ matrimonial, rușine pentru părinți, suferința copiilor, motivele de preacurvie care le generează, recăsătorirea cu nevasta/soțul aproapelui încalcă porunca a zecea, scoaterea lui Dumnezeu din schemă și neconsultarea Sa. De aceea Dumnezeu urăște divorțul. Luptă pentru familie! Ține cu dinții de ea! Salveaz-o!
 13. Filosofia nicolaiților. „Ai însă lucrul acesta bun: că urăști faptele nicolaiților, pe care și Eu le urăsc” Apocalipsa. 2:6, 15. Părerile sunt împărțite legat de aceste fapte, dar converg spre învățătura paralelă cu Biblia. O filosofie anticreștină, antibiblică, antihristică. Aceștia împărțeau oamenii în două categorii: nicos = clerici; laos = popor, laici. Ar fi vorba și despre unul dintre episcopii Bisericii primare, Nicolae, care ajunsese foarte libertin în practicarea religiei. Acesta era permisiv cu desfrâul în rândul tinerilor, dar promova și îmbuibarea cu mâncare.

Poetul creștin, Nicolae Moldoveanu, spunea în una dintre cântările sale:

Să nu iubesc ce Tu urăști, să nu urăsc ce Tu iubești.

O analiză responsabilă a propriei vieți în lumina Evangheliei, prin prizma a ceea ce Dumnezeu urăște, ți-ar putea fi mai mult decât utilă. Ai grijă să nu te trezești trăind în dezaprobarea lui Dumnezeu, care da, în mod cu totul surprinzător urăște. Ce? Toate faptele rușinii amintite mai sus, cât și derivatele acestora. Nu uita că Dumnezeu urăște păcatul, dar iubește păcătosul.

Să iubești! Dar să iubești ceea ce iubește și Dumnezeu!