Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; și cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura. Matei 7:2
Patru rațiuni din viața cotidiană care au consecințe eterne:
1. RĂU PENTRU RĂU
Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine înaintea tuturor oamenilor. Romani 12:17
Înclinația biologică a fiecărui individ este de a da replică pe măsură, ba chiar mai dură. Aici este pus în joc orgoliul uman. Tendința dea demonstra superioritate. Dacă ești născut din nou, îmi dai dreptate că ești mai fericit dacă taci. Lasă-i interlocutorului impresia că e mai bun, mai tare, mai deștept. Numai un om puternic poate face asta. Nu acționa instinctual! Fii cerebral, stapânește-te, acționează ca un om duhovnicesc. Oare nu așa a făcut Hristos? Luaţi seama ca nimeni să nu întoarcă altuia rău pentru rău, ci căutaţi totdeauna să faceţi ce este bine atât între voi, cât și faţă de toți. 1 Tesaloniceni 5:15
2. RĂU PENTRU BINE
Ei îmi întorc rău pentru bine și ură pentru dragostea mea. Psalmul 109:5
Am auzit cândva pe păstorul meu D. Mărgăian spunând unui individ: „Nu lovi mâna care te-a hrănit”. Da, îi făcuse mult bine, iar el, destul rău. E dureros să primești rău pentru bine. Recunoștința este scrisă între legile firii dumnezeiești. Vă imaginați ce este în inima lui Isus, care ne numește „binecuvântații Tatălui”, iar ca recunoștință își aude zilnic Numele rostit în înjurăturile unora!
3. BINE PENTRU BINE
Și dacă îmbrăţișaţi cu dragoste numai pe fraţii voștri, ce lucru neobișnuit faceţi? Oare păgânii nu fac la fel? Matei 5:47
Legea reciprocității. În acest caz nu ne ridicăm mult peste necuvântătoare, care știu să te lingușească dacă le îngrijești. Nu e nimic deosebit în a face un bine unuia care nu are nevoie de el sau știi că te va răsplăti ori ai un beneficiu. Apropo: care sunt persoanele cărora le trimiți mesaje de sărbători sau de ziua lor? Îți spun eu. Cele de la care aștepți ceva în schimb.
Mântuitorul este de altă părere: A zis și celui ce-L poftise: „Când dai un prânz sau o cină, să nu chemi pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme și ei la rândul lor pe tine și să iei astfel o răsplată pentru ce ai făcut, Luca 14:12 Când, deci, am avut ca invitați la masa noastră din living niște flămânzi, săraci? Oare nu cumva urmărim să chemăm doar pe cei care ne apreciază ce am mai făcut nou la casă? Sau să le arătăm de ce suntem în stare?
4. BINE PENTRU RĂU
Aici vorbim de oameni puternici. De sfinți. Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmașii voștri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc și rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc. Matei 5:44 Sunt cuvintele ieșite din gura lui Hristos. Așa a făcut o viață pământească întreagă, asta face de o veșnicie. Haideți să învățăm de la El. Cel blând și smerit cu inima. Care, când era batjocorit, nu răspundea cu batjocoră.
Numai cel născut din Dumnezeu poate avea o gândire de acest fel. Să iubești pe cel ce te bârfește, să binecuvintezi pe cel ce te blastămă.
În concluzie: vrei să fii fericit? Vrei să fii sfânt? Vrei să ajungi în Împărăția Cerurilor? Indeferent de circumstanțe, fă bine! Îți este interzis categoric de legile dragostei să faci rău! Oare cum ar arăta planeta dacă toți oamenii ar gândi așa? Iubesc armonia, iubesc pacea, ador să fac bine. Toate acestea pentru că Îl iubesc pe Dumnezeu.
Nu uita ca fiecare acțiune este ca un bumerang. Totul se întoarce spre tine. Fie că faci bine, fie că faci rău.
Cine dă, lui își dă. Cine face, lui își face.