Sfântul „OM”

Ne străduim in diverse moduri să ne afirmăm, să impresionăm, să reliefăm aptitudinile noastre. Încerăm să evidențiem calitățile din noi în fața semenilor și a divinității. Nu e rău, doar că lupta ar fi mai realistă dacă am cunoaște câteva coordonate.

În Samaria era un om, care se chema Elisei. Da, profeții sunt înainte de toate, oameni. Erau mulți locuitori în țara asta, dar vedeți, printre locuitori mai găsești și oameni.

În țara Galaadului trăia un om, Ilie care „era un om, supus acelorași slăbiciuni ca și noi”, așa ni-l descrie apostolul Iacov. Avea temeri, uneori depresiv, era fricos și fugar. Era ca mine și ca tine. Dar avea încredere în Dumnezeu dar și Dumnezeu avea în el.

„Era în țara Uț, un om”. Iov 1:1. Hai lasați-mă! Un singur om în toată țara? Dacă nu ar fi fost o constatare de Dumnezeu sfânt, aș fi avut îndoieli, așa că tac și cred.

„Iată Omul!”, A zis Pilat. Omul perfect. Omul sfânt. Omul original din planul lui Dumnezeu. Așa l-am văzut Pilat pe Isus. Probabil singurul om pe care a avut ocazia guvernatorul să îl vadă în viața lui. Tu ai văzut un om? Dacă nu te-ai întâlnit cu Isus, nu ai văzut niciunul.

Vorbim despre Solomon ca fiind cel mai înțelept om de pe fața pământului. Așa a fost. Biblia spune. Și o credem. Da, dar primul sfat pe care l-am primit de la tatăl său, nu a fost cum să mintă sau să trișeze statul sau să dea replici, să bată pe colegi. Nu. Primul sfat pe care împăratul (tatăl său) i l-am dat a fost: „fiule, fii om” și a fost. Tot pământul a aflat despre el.

Dumnezeu se uită spre pământ și caută un om. Nu o națiune, nu un imperiu, nu o alianță, ci un om. Și tu poți fi unul!

Omul nou, nu e decrețelul gândit de Ceaușescu, nici arianul lui Hitler, nici domnișoara siliconată sau tratată cu proenzima Q 10. Nici vorbă! Omul nou este omul regenerat în Hristos. Chiar tu poți fi acela.

Poți lupta o viață prin autoneprihănire să câștigi un loc între sfinți, dar dacă ai pierdut lupta de a fi om, pierzi totul! Luptă-te să fii om și vei avea șansa de a fi pomenit între sfinți.

Acest om sfințit prin jertfa de la Golgota, este omul plin de cer, de roada Duhului Sfânt, în a cărui inimă vibrează Împărăția cerului. El nu se luptă să alunge bătrânețea în negura deceniilor, pentru că el este veșnic.

Hristos a venit să sfințească omul. Să îl edifice până la cer, dându-i nume nou, haină nouă, identitate nouă.

Nu vrei să fii sfânt dragă român? Hai să începem prin a ne lupta să fim oameni. Când vom privi mai mult la Hristos decât la vecini sau guvern sau oricine altul, incepem să ne asemănăm cu El.

Fii om și sfânt!