Atras de el/ea, împins de alții sau ademenit/ă de pofte?

Dacă Legea atracției gravitaționale, a lui Isaac Newton a fost reconsiderată ca „adevăr absolut”, oare legea atracției emoționale nu ar putea fi evaluată? Categoric da! Când simți că inima îți bate mai tare ca de obicei, când simți fiorii iubirii în piept, te invit la un lucru ușor complicat, dar sănătos. Fii cerebral, analizează obiectiv stările tale emoționale, pentru că termometrul iubirii este la tine.

Sunt trei vectori care definesc iubirea ca adevărată sau nu. Durabilă sau dezamăgitoare. Sfântă sau păcătoasă. Dacă vei găsi acel gram de obiectivitate, onestitate și discernământ, dragă tânăr/ă vei putea afla în ce ape emoționale te scalzi.

1. Ademenit de pofte. N-o pofti în inima ta pentru frumuseţea ei și nu te lăsa ademenit de pleoapele ei! Proverbele 6:25

Specific adolescentin. Mai ales în epoca „feței” în care se pune foarte mare accent pe aparențe și înfățișare, riscul de a fi înșelat este la tot pasul. S-a consolidat un fel de trend al esteticianismului artificial de tip salon sau Photoshop. Această formă de ademenire a făcut multe victime în istorie.

Dacă ar fi să îi luăm un interviu lui Samson după ce ochii i-au fost prăjiți, am constata niște adevăruri usturătoare.:

~ce cucerești cu ochii s-ar putea să îți scoată ochii;

~ademenirea de tip fashion îți poate aduce în casă o femeie fără caracter;

~alegerea unei partenere cu inima, fără vreo asumare cerebrală, te va face soț de prostituată;

~îndepărtându-L pe Dumnezeu atunci când alegi, te vei trezi departe de Dumnezeu ;

~când faci din genunchii unei curtezane perna ta emoțională, și faci dintr-o femeie ușoară propria frizeriță, cu siguranță vei ajunge la sclavie iar apoi la moarte.

Când alegi, nu te lăsa ademenit de pleoape colorate, nici de accesorii înșelătoare ca nu cumva să intri în relații morbide. Roagă-te! Fii cerebral! Alege cu inimă, dar cere și părerea minții. Nu fă ca Samson .

2. Împins de alții. Dar am ceva împotriva ta. Tu ai acolo niște oameni care ţin de învăţătura lui Balaam , care a învăţat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănânce din lucrurile jertfite idolilor și să se dedea la curvie.
Apocalipsa 2:14

Specific fetelor și băieților tomnatici. Când ajungi să te căsătorești la recomandările bunicilor și ale rudelor. Este genul de relație combinată în bazinele băilor termale de către pensionari. Căsătoria este frumoasă la tinerețe!

Dar de altfel, filosofia lui Balaam, se propagă foarte bine pe rețelele de socializare, care nu pot afișa caracterul omului. Aici la profil individul își face autocaracterizarea și postează tot ce mai bun și happy din viața lui. Caracterul însă se vede în privat, în relațiile cu părinții, cu vecinii.

Nu întra într-o relație împins de alții. Nici măcar de părinți, care uneori vor să-și vindece anumite complexe, încuscrindu-se cu oameni bogați sau influenți. Astfel te împinge pe tine într-o relație în care nu vei iubi și nu vei fi iubit/ă niciodată.

3. Atras de el/ea. Ca un crin în mijlocul spinilor, așa este iubita mea între fete. – Ca un măr între copacii pădurii, așa este preaiubitul meu între tineri. Cu așa drag stau la umbra lui și rodul lui este dulce pentru cerul gurii mele. Cântarea Cântărilor 2:2‭-‬3

Este un fragment din cartea îndrăgostiților sfinți, Cântarea Cântărilor. Dacă observați complimentele lui, fac trimitere direct la caracter: „ca un crin între spini”: dacă o vei vedea așa între fete, o vei vedea o viață la fel între doamne. Asta înseamnă să fii credincios și rațional în alegeri, să urmărești caracterul unei fete care te face împărat, departe de criteriile samsonice.

De notat complimentele ei pentru el: „preaiubitul meu este ca un pom între copaci” și „rodul lui este dulce pentru cerul gurii mele”. Ambele fac trimitere la caracter, la fond, la profunzime. Dacă tu ca fată ai aceste criterii, ai toate șansele de a fi o adevărată prințesă lăngă un adevărat prinț.

Fiți îndrăgostiți! Iubiți! Dar urmăriți aceste criterii: caracter, sinceritate, curăție de inimă, neprihănire. De aceea se cere o vârstă rezonabilă care poate asuma o relație matură, responsabilă. Suntem unici și iubim în stil unic. Fiecare este special în felul și stilul său, important este ca inima să fie curată. Romantismul, eleganța, iubirea, sunt cel mai bine animate și înțelese în sânul familiei creștine, unde ambii sunt iubitori de Dumnezeu, iubitori de virtuți și valori. Înainte de orice, dragostea este inițiativa lui Dumnezeu.

Așa pledăm noi pentru familia binecuvântată, evidențiind criteriile sănătoase, venim în ajutorul tinerilor, pentru a-i ajuta să fie fericiți. O relație care începe cu Dumnezeu va conduce la Dumnezeu.