Întuneric în „Orașul Luminilor”

La Ville-Lumière („Orașul Luminilor”) așa este numit Parisul încă din antichitate. Dar și orașul iluminismului. Perioadă din gândirea europeană reprezentând emanciparea culturală a noii clase burgheze în ascensiune, prin accentuarea rațiunii și a experienței, neîncrederea față de autoritatea tradițională, cristalizarea idealurilor societății liberale și democratice.

Parisul e bântuit de proteste. Iluminismul este îngălbenit de veste în ultimele săptămâni. Veste dezlănțuite împotriva statului. Nu emanciparea, nici filosofia, nici politica, nici democrația nu pot oferi pacea desăvârșită, ci iubirea. Vă dau pacea mea, dar nu cum o dă lumea. Nu poate lumea să dea pace, pentru că nu poți da ceva ce nu ai. Doar Isus știe să o ofere.

Vestele galbene arată furia cetățeanului împotriva statului. Soluția parizienilor și a bucureștenilor, a tuturor oamenilor nu e dată de guverne, ci de Dumnezeu.

Champs-Élysées este în clocot. Nu de emoții ale îndrăgostiților, cu romantisme și inele de logodnă. Nu de sărutări tandre ale cuplurilor tinere, ci de furie, nervi, violență și groază.

Să ne rugăm pentru pace în inima Europei. Avem mii de frați în zonă. Avem biserici și comunități de români. Să ne rugăm pentru pacea Parisului. Pentru siguranța fraților noștri.