Tigrul🐅 și pisica 🐈

…și-a deschis toată inima faţă de ea și i-a zis: „Briciul n-a trecut peste capul meu, pentru că sunt închinat Domnului din pântecele maicii mele. Dacă aș fi ras, puterea m-ar părăsi, aș slăbi și aș fi ca orice alt om.” Judecătorii 16:17

Această felină a justiției evreiești, acest gigant politic, uriașul puterii umane absolute al vremii, numărul 1 în Circuitul Glory, juca ping-pong cu oamenii, jongla cu porțile fortărețelor de zeci de tone pe care le urca fără elicoptere pe munți. Samson e campionul atletismului care, a reușit să prindă 300 de vulpi, îi năucește și astăzi peste milenii pe cercetători. Nimeni nu poate explica modalitățile folosite de el în a prinde atâtea vulpi, în contextul în care o vulpe este foarte isteață și foarte greu de văzut, da altminteri de prins.

Dacă se supăra o dată și avea prin preajmă un maxilar de măgar, strivea o armată întreagă, până la 1000 de capete de bărbați înarmați până-n dinți, care o viață întreagă erau antrenați pentru a ucide. Samson era tare! Ridicați-l pe „Muntele Bihorului” Sandu Lungu la puterea un milion și vă puteți face o mică idee despre acest Samson. Și să știți că nu era deloc impunător fizic pentru că toți se mirau de unde îi vine puterea aceasta!

Fizic, era cam sfrijit. Privind în context, dincolo de remarcile adolescentine, recunoaștem că toate aceste pușeuri de forță se manifestau atunci când Duhul Domnului venea peste el. Dar îl făcea puternic. Mai tare decât Sandokan. Nici armata, nici amenințările, nici insistențele părinților îndurerați, nici atenționările lui Dumnezeu, nu au reușit să-l oprească pe Samson din drumul pe care a apucat distanțându-se puțin câte puțin de Domnul său.

Atunci Diavolul cel șmecher a schimbat strategia. Știți, când un om este pregătit pentru provocări atât de mari ca subiectul nostru. Când meciurile se țin la acest nivel, când ești erou național și ai ca adversar o țară întreagă cu armată cu tot, nu mai bagi în seamă micile provocări și slăbiciuni. Aici a cedat Samson.
Oricât de mare ar fi o felină, când este mușcată de un șarpe veninos, sau o pisică sălbatică, Dalila, în cazul nostru, îi poate fi letal.

Orice provocare a puterii, îl făceau mai tare pe gigant. Dar exploatarea laturii emoționale, l-a vulnerabilizat. El nu era antrenat să lupte cu dibăcia unei curtezane. L-a ademenit, l-a măgulit, l-a alintat, l-a sărutat apoi i-a înfipt colții în inimă. Fizic, dacă o strângea o dată în mâini, ar fi făcut-o stafidă într-o clipă. Dar ea pisica, luptă cu alte arme, cu armele seducției și cucerește tigrul. Și apoi îi tunde coama.

Nu știu care sunt punctele tale forte. Dacă ești cu adevărat puternic, nu e nevoie să te lauzi, pentru că toți vor vedea rezultatele competențelor tale. Ține minte un lucru, diavolul când atacă nu vine să lupte cu armele tale, el le are pe ale lui și te atacă exact prin partea în care ești cel mai slab pregătit. Și te doboară dacă ești neglijent.

Pisica e rea. Pisica e veninoasă. E sălbatică. Fără scrupule. Nu ține cont de nimic în plus, decât de conturile personale, unde bugetul de stat al filistenilor virează trei milioane de dolari pe capul lui Samson. Nu ea îl omoară, ea doar îl tunde, apoi vin alții care se ocupă de el. De fapt nici de moarte nu a avut parte cum se cuvine, de aceea sătul de umilințe apelează la suicid.

Dragă tigru. Nu știu care sunt elefanții pe care i-ai doborât. Nu știu câți bizoni ai pus la pământ. Nu știu câte fălci de lei ai spintecat. Nu știu câți urși ai făcut pastramă. Nu știu câți rinoceri ai spulberat. Am un sfat pentru tine: fii cu ochii-n patru, că la orice colț pândește o pisică sălbatică! Nu fi eroul împuns de o vacă. Nu merită! Începutul oricărui lucru e bun, e sublim, e lăudabil, dar este încununat sau descalificat de sfârșitul lui.

Tu îți știi vulnerabilitățile. Întărește punctele slabe! Roagă-te! Și nu uita prietene, că și pisicile pot doborât tigri!