Alergie la păcat

(căci neprihănitul acesta care locuia în mijlocul lor își chinuia în toate zilele sufletul lui neprihănit din pricina celor ce vedea și auzea din faptele lor nelegiuite). 2 Petru 2:8

Astenie de primăvară. Alergie la polen, la buruieni, praf, gluten, lactoză. Merg zilele acestea la doctor. M-a întrebat înainte de a-mi prescrie antibiotice dacă am alergie la ceva. I-am răspuns că am. Pentru moment s-a oprit, pentru că tocmai scrisese antibioticul. La ce? Mă întreabă nedumerită. La minciună, doamna doctor. La minciună și păcat. Zâmbește și face o pauză contemplativă. Apoi îmi răspunde,: „da, toți ar trebui să avem alergia asta!”

Despre asta este vorba. Suntem o generație de îmbufnați. Nemulțumiți. Recalcitranți. Revoltători la lucruri sau pentru lucruri neesențiale. Sensibili la aspecte neimportante, și energici pro sau pentru lucruri de doi bani. Dar cine mai este alergic la păcat astăzi? Cine își mai chinuie sufletul în Sodoma ca Lot? Cine mai ia atitudine împotriva idolatriei ca Asa? Cine mai plânge pentru poporul nostru ca Neemia? Cine mai arde pentru cel căzut ca Pavel? Cine?

Cine mai pune paravan ochilor la filme mizerabile? Cine mai fuge ca Iosif de poftele tinereții? Cine mai închide urechile la cuvinte cu dublu înțeles? Cine mai pune frâu limbii la cuvinte ușuratice? Cine mai e interesat de cugetul său pentru a-l păstra curat? Și mintea și imaginația? Cine?

Isaia 5:18
Vai de cei ce trag după ei nelegiuirea cu funiile minciunii și păcatul, cu șleaurile unei căruţe.

Asta vede profetul Isaia cu vreo 2,5 milenii în urmă. Alergia e benefică într-un fel. Ea te pune în alertă, te avertizează de prezența unor substanțe nocive, te obligă să iei măsuri de precauție. Acest rol îl are Duhul lui Dumnezeu prin Biblie.

Îmi doresc o generație de oameni alergici la păcat. Care să nu suporte mita. Să urască orice formă de corupție. Să iubească adevărul! Să se depărteze de oameni mincinoși, bârfitori, obraznici, calomniatori, batjocoritori. Să facă alergie în prezența lor. Am început să ne complacem ca broasca țestoasă, care se obișnuiește cu apa în proces de fierbere până ajunge ea însăși să fiarbă, fără niciun semn de ripostă. Suntem pe marginea iazului fierberii nelegiuirii. Nu vă obișnuiți! Nu vă complaceți! Nu acceptați ca virusul să vă facă imuni moralicește! Fiți alergici la nelegiuire!

Dumnezeu a pregătit pentru tine un cer. O răsplătire. Binecuvântare. Vrea să te scape de infecție morală, emoțională, intelectuală, trupească. Asemenea antibioticelor, sângele lui Hristos vindecă și incurabilul. Dar pentru a fi beneficiar cu normă întreagă al harului divin, trebuie să te declari alergic la păcat.

O alergie care lucrează neprihănirea. Așa vorbim astăzi despre neprihănitul Lot. Oare despre tine ce vor zice strănepoții tăi?