– Tu la ce religie predici? – Oamenilor!

Căci n-am avut de gând să știu între voi altceva decât pe Isus Hristos, și pe El răstignit. 1Corinteni 2:2

Intru în frizerie și mă așez pe fotoliu așteptând la rând pentru un tuns. Urmează să am două evenimente importante în weekend. Ce evenimente? Întreabă domnișoara frizer. Am două nunți la care trebuie să predic. Una în Alba și una în Bihor.

După ceva vreme mă întreabă: La ce religie predici? Răspunsul a fost unul neașteptat pentru ea: Eu le predic oamenilor. Îi răspund. Da, că prea ne-am complicat și i-am dus în ceață pe ascultători. De aici discuția a fost puțin alta. Plăcută și utilă.

Iubiți slujitori ai altarului! Am un îndemn ce se vrea a fi un strigăt disperat. Și aș vrea să-l cuprind în câteva Teze:

1. Predicați Adevărul. Nu basme! Nu povești nemuritoare! Nu dogme! Ci adevăr. Iar adevărul este Hristos. Iar El a fost atât de simplu și practic în abordare, încât îl înțelegeau și cerșetorii, dar și regii. Haideți să le vorbim oamenilor pe limba lor.

2. Fiți slujitorii celor mici. Nu slugile celor mari. Se primesc directive de la „mai mari”, respectați- le în măsura în care se supun adevărului biblic. Nu uita că ești robul Domnului, nu sluga șefilor. Iar cei mici au nevoie de o bucată de pâine, o îmbrățișare, nu de protocoale.

3. Ieșiți pe străzi. Ne-am baricadat între ziduri. Ne-am cocoțat prin munți și chilii, iar ei, muritorii laici se zbat în redutele demonice singuri. Ne-am fortificat altarele, făcându-le inaccesibile oamenilor de rând. Haideți să ieșim între oameni, pe străzi. Prin spitale. Pușcării. Orfelinate. Să le luăm cu asalt, să le venim în ajutor celor care au acută nevoie de iubire. Matei 25. Robul bun și credincios este cel care hrănește săracii, îmbracă pe cel lipsit, vizitează pe bolnav și întemnițat. Mie mi le-ați făcut. Zice însuși Hristos.

4. Renunțați la omiliile sectare. Să nu tragem foc la religia noastră, că există riscul să ne prăjim din interior. Religiile sunt invenții omenești. Vorbiți-le oamenilor despre relația cu Hristos, atât de simplă, frumoasă și accesibilă oricui. Fiecare religie are doza ei de sectarism, renunțați la ea de dragul adevărului.

5. Iubiți pe oameni. Este rezumatul decalogului. Pot spune orice, dacă nu am capacitatea de a iubi, sunt o aramă sunătoare, un chimval zăngănitor. Asta spunea sfântul Pavel. Un fel de tigaie spirituală. Manifestați iubire! Îmbrățișați pe cei triști! Astfel ne vom asemăna cu Dumnezeu.

Apropo, tu pentru ce religie predici? Aș vrea să știu că predicăm despre Hristos și oamenilor. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!