Biciul limbii sălbatice

Vei fi la adăpost de biciul limbii, vei fi fără teamă când va veni pustiirea. Iov 5:21

Biciul limbii sălbatice al lui Elifaz e usturător, unde dă crapă pielea, sau se despoaie sufletul. Biciul său e cumplit, e descupănitor, te secătuiește de încredere și speranță. Iov este în groapa falimentului personal, în colaps emoțional, orice brâncă sau vorbă grea îi poate aduce pieirea.

Când un om este pe marginea prăpastiei, chinuindu-și sufletul în propriile depresii, nu are nevoie de filosofie, chiar de ar fi de cea mai înaltă erudiție. Nu. El are nevoie de iubire, afecțiune, atenție și, să fii lângă el pur și simplu. Cea mai mare lucrare a celor trei prieteni ai lui Iov, ar fi fost să continue cum au început în cele șapte zile. Să tacă! Și atât.

Deseori vorbim. Și o facem prea mult și aspru. Mare atenție la biciul tăios al propriei limbi! Orice minim de luciditate poate părea grozavă în comparație cu un muribund, dar, oare este la fel de ziditoare și mângâietoare? „Haideți să-l omorâm cu vorba” au zis despre Ieremia. Biciul limbii poate ucide. Pentru că un dirijor cu zero caracter l-a trimis pe Elvis Presley acasă, jignindu-l că nu are voce. A plecat, și bun plecat a fost. Și a ajuns unde a ajuns, vorbind strict profesional. Era talent în el, dar a ajuns pe mâna cui nu trebuia. Atenție la biciul neîmblânzit al limbii.

Sunt atât de multe vorbe frumoase și optimiste. Folosiți-le! Vă sunt la îndemână. Ridică-l pe cel căzut. Încurajază. Dă viață! Salvează! Aveți milă de Iovul din apropierea voastră! Mâine puteți fi în locul lui. Iacov în capitolul 3, descrie limba ca pe o fiară ce nu poate fi îmblânzită sau un foc mic ce aprinde o pădure mare. Nu vă jucați de-a vorbele sau datul cu părerea, poate fi zdrobitor sau chiar letal!

Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești… Efeseni 5:19 Adică vorbiți frumos. Cât mai frumos posibil. Vindecați rănile celor biciuiți de soartă, de diavol, de alții. Fiți o mângâiere pentru toți! Și da, în vremurile grele vei fi la adăpost de biciul limbii altora. Vei fi păzit de Dumnezeu când alții vor lovi prin injurii, acuze, calomnie, minciuni în integritatea ta. Vor să îmi strice bunul nume, zicea Neemia despre triumviratul malefic: Sambalat, Tobia și Gheșem arabul.

Mângâiați-vă unii pe alții și lăsați-vă mângâiați la rândul vostru, cu vorbele sincere și duioase. Nu fiți că Elifaz, jignitorul și specialistul de nivel second-hand. Înțelepciunea și iubirea ne-au fost date pentru a le folosi.