Supunerea care te sus-pune

Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri și, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător. 1Petru 2:23

Supunerea este un fenomen foarte rar întâlnit și greu de accesat. Asta nu pentru că e prea abstract sau imposibil de îndeplinit, ci pentru că firea umană este pervertită și din ce în ce mai greu de îmblânzit.

În familie. Supunerea nu înseamnă că unul e sclavul, iar celălalt baronul care comandă. Supuneți-vă unii altora în frica lui Hristos. Efeseni 5:21. Aici Pavel face apel la respectul pe care îl avem față de Hristos, același respect să îl avem și față de partener. Această abordare nici pe departe nu umilește soții, ci mai degrabă îi edifică. Soția care este supusă soțului ei = respectând autoritatea lui Hristos în el, nu este o umilă slugă, ci cu mult mai mult, ea este prințesa care manifestă onoare și respect bărbatului care reprezintă chipul și slava lui Dumnezeu, 1 Cor 11:7. Iar cu un verset mai sus spune că femeia este slava bărbatului. Deci slava bărbatului este întunecată de nevasta lui nesupusă, pe când noblețea supunerii îi sus-pune, îi edifică pe amândoi. Adevărul este că unei soții îi este foarte ușor să i se supună(să respecte) unui soț care i se supune lui Hristos în fiecare zi.

Față de autoritățile statului. În acest caz, ca și în primul, supunerea nu este o opțiune, ci este o poruncă: supuneți-vă legilor și stăpânirilor spunea sfântul apostol Pavel, care continuă: căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Cu politicieni buni sau răi, mai deștepți sau mai puțin deștepți, toți sunt îngăduiți de Dumnezeu. Câtă vreme legea care mi se impune nu este una imorală și nu susține o fărădelege, atunci eu trebuie să o respect. Acest lucru nu mă face mai slugarnic, ci mă face mai nobil, elegant, educat, cu bun simț, cu spirit civic. Dacă dragostea lui Hristos locuiește din abundență în noi, respectarea legilor devine o banalitate. Pentru că Dumnezeu este Creatorul tuturor legiuitorilor, iar ca fiu al lui, tu ești mai presus de lege. Nu contravenient (călcător de legi), ci sfânt.

Supunerea la locul de muncă. Dacă nu am avea șefi și conducători, am trăi într-un haos total. În timp ce noi dormim, ei lucrează și semnează contracte ca noi să avem ce lucra a doua zi. Aproape unanim este o formă de invidie nejustificată și batjocoră la adresa șefilor, mai ales din partea angajaților needucați. Aceștia din urmă merg la serviciu împinși de instinctul de supraviețuire, pentru un salariu, dar directorul este responsabil de zeci, sute, sau mii de salarii. E diferență. Dacă nu ar fi niște reguli și politici de conduită care trebuie respectate, compania, firma, instituția ar intra în faliment. Nu vă mai bârfiți șefii! Nu-i mai apostrofați! Nu-i batjocoriți în lipsă, iar pe față îi lingușiți, că miroase a ipocrizie și acest lucru este condamnat de Dumnezeu. Respectați-i! Supuneți-vă! Ascultați! Iar avantajele sunt colaterale.
Adu-le aminte să fie supuși stăpânirilor și dregătorilor, să-i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun. Tit 3:1

Supunerea în Biserică.
Ascultaţi de mai-marii voștri și fiţi-le supuși, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre ca unii care au să dea socoteală de ele, pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de niciun folos. Evrei 13:17

Ajutați-ne să vă slujim cu bucurie. Nu ne mai vorbiți de rău! Nu ne mai bârfiți! Că zi și noapte ne rugăm și plângem înaintea lui Dumnezeu să vă fie bine, să ne dea hrană pentru voi, să vă slujim eficient. Vă dați seama cât de dureros este să auzim că ne batjocoriți după ce v-am slujit prin binecuvântarea copiilor, am tremurat de frig prin cimitirele înghețate bocnă pentru a vă îngropa morții, am suportat zăduf de 40°C să vă cununăm, ne-am expus bacteriilor spitalicești, milogindu-ne de doctori pe la reanimare să ne lase să vă facem ungerea, am alergat cot la cot cu voi pentru a vă recupera din văile depresiei. Am alergat sute de mii de kilometri fără căldură și climă la mașini ani de zile să vă facem programe și evenimente, cutreierând lumea în lung și în lat. Uneori flămânzi, obosiți, cu inima în șuruburi, amendați, accidentați, chinuiți de gândul ineficienței după programe, iar voi? Ne umiliți în public, ne jigniți, ne înjurați pe rețelele de socializare, ne bârfiți assfamiliile. Nu uitați că avem un Dumnezeu drept.

Nu ne plângem de milă, colegii mei slujitori vor primi răsplata de la Dumnezeu pentru ostelneala lor, eu plâng de milă mai degrabă batjocoritorilor care se ating și lezează un slujitor. Cine se atinge de voi, se atinge de lumina ochilor mei, spunea Isus. Poate că aveți exemple de pastori sau preoți nedemni de acest nume, dar să spui că un oraș de 30 de mii de locuitori are doar femei ușoare pentru că vezi cinci fete pe centură în așteptarea șoferilor desfrânați este deja prea mult. Nl kmu ți se pare?

Supuneți-vă! Ascultați! Faceți cinste părinților, șefilor, soțului, soției, dar mai ales lui Dumnezeu.