Reflexii în cimitir. Flori și coroane vestejite

După trei zile de priveghi alături de apropiații familiei, am înmormântat-o astăzi pe sora Lia. Durere! Multă durere, să vezi o mamă de 75 de ani care întreabă cu voce tare: „Lia! De ce nu am plecat eu în locul tău, Lia!” Nu încercați să vă imaginați. E cumplit! Octavian Paler definea fericirea astfel: ” Fericirea pentru mine înseamnă ca eu să-mi îngrop părinții, iar copiii mei să mă îngroape pe mine”. Asta indică spre ciclul normal al vieții. Când păintele trebuie să-și îngroape copilul e devastator!

În spatele meu se afla un morman de coroane și flori vestejite. Așteptau plictisite focul administratorilor de cimitir. Nu zic, e un gest frumos să duci o coroană la mormântul unui apropiat care a plecat în alte emisfere. Dar mi-am pus niște întrebări.

Oare când a fost în viață, mama, sora, bunica, soția etc. ai avut vreodată îndemnul să-i duci un buchet de flori? Ce folos mai are să trântești un snop de trandafiri peste un leș îmbrăcat în costum de scânduri? Multă filantropie și fățărnicie ascundem de multe ori sub acest gest furibund.

Iubiți muritori! Oricum viața este scurtă. Prea scurtă pentru a nu răspândi decât frumos în jurul nostru. Faceți cadouri, multe cadouri! Dăruiți flori, bomboane și ciocolată. Dar daruiți-le celor care pot mirosi, zâmbi, bucura. Un proverb german spunea: „Dacă dai, dă cu mână caldă” Asta înseamnă să faci bine cât trăiești, nu să aduni pentru a avea ce devora moștenitorii fără valori. Deasemenea dă unei inimi calde.

Puiu Chibici, poetul creștin, român, spunea cu referire la mama: „Nu la mormânt îi trebuie trandafiri”. Haideți să răspândim parfumul iubirii în jurul nostru prin gesturi, stări, daruri, dragoste, armonie. Nu aștepta sicriul udat de lacrimi să îmbrățișeze florile tale. Oferă-le celor vii, frumoși, iubitori, iar aceștia sunt în proximitatea ta. Iubește-i! O viață întreagă administrezi înjurături, jigniri, acuze, neglijență, iar apoi vrem să ne spălăm păcatele cu nițică țărână între trei degete aruncată în mormânt și un buchet de lalele. Nu merge așa!

Mormanul de flori și coroane uscate, nu vor avea nicio răsplată, pentru că nu s-a bucurat nimeni, nu a produs nici un sentiment sau bună dispoziție. Crengile uscate nu smulg zâmbete și fericire, nu. Acestea sunt roade ale persoanelor iubite. Du-te în grădinuță, rupe o floare, cumpără un buchet, oferă un strop de fericire doamnelor din viața ta: ( soție, mamă, bunică, soră, fată, învățătoare etc.) Astfel vei fi mai mult de cât fericit, devii furnizor de fericire.